Zlata pravila zimskega vrta

Moderni zimski vrt kot razširitev bivalnega prostora od same izvedbe del zahteva izpolnitev dokaj visokih standardov.
Zlata pravila zimskega vrta
    
Najpomembnejša t.i. "zlata pravila" so:rn

 1. Informiranje namesto takojšnje postavitve: Upoštevanje tega pravila navdušencem nad steklenjakom prihrani marsikatero nevšečnost. Da o samih stroških sploh ne govorimo.
 2. V vsakem primeru se odločite za usposobljenega ponudnika. Izdelal vam bo individualen načrt, obenem pa odgovarjal za vsako napako pri posvetu in sami izvedbi del.
 3. Za postavitev zimskega vrta potrebujete gradbeno dovoljenje. Posvetujete se na upravni enoti občine v kateri živite ali pa vprašajte izvajalca del.
 4. Na kateri strani hiše bomo prizidek postavili, je povsem odvisno od namena uporabe tovrstnega prostora. O takih zadevah je najbolje, da odloča celotna družina. Tudi konjički in življenjske navade odločajo o poziciji steklenjaka.
 5. Intenzivnost sončnih žarkov na rabo zimskega vrta izredno vpliva. Kdor želi energijo povsem izrabiti, naj vrt postavi na južni strani. V tem primeru je priporočljiv zid, ki steklenjak loči od preostale hiše.
 6. Zimski vrt na severni strani je učinkovit, saj preostalo hišo zavaruje pred ohladitvijo. Na ta način se privarčuje več energije, kot s postavitvijo na južni strani.
 7. Prezračevanje je nepogrešljivo. Toplota, ki nastane na osnovi sončnih žarkov, skozi steklo ne more uiti. Kot izredno učinkoviti so se izkazali t.i. avtomatsko vodeni sistemi. Nobenega strahu pred tehniko! Ni tako zapletena, kot se zdi na prvi pogled.
 8. Tudi na sisteme senčenja ne smete pozabiti. Možne so, odvisno od prezračevanja, znotraj ali zunaj ležeče rešitve. Zasenčni sistemi so pomembni, saj lahko intenzivnost poletnih žarkov reducirajo za 60 %. Enako kot pri prezračevanju velja: Avtomatika vam prihrani marsikatero nevšečnost ob spontani spremembi vremena.
 9. Toplotno izolacijsko steklo proti navadnemu izolacijskemu steklu, glede porabe goriva za ogrevanje, privarčuje približno 15 litrov na kvadratni meter.
 10. Zimski vrt, ki skozi vso letu služijo bivanju, potrebujejo gretje. Priporočljivi so rotirajoči konvektorji ali ogrevanje s toplim zrakom.
 11. Za samo konstrukcijo se uporablja les, aluminij, umetna masa, jeklo ali kombinacije omenjenih štirih. V glavnem se mora material harmonično prilegati hiši ali pa predstavljati privlačen kontrast.
 12. V zimski vrt nedvomno sodijo tudi rastline. Vendar pazite: ni vsaka rastlina primerna za vsako klimo. Pred nabavo rastlinja se zatorej dobro posvetujte.
 13. Stroški standardnega zimskega vrta na kvadratni meter razvite površine (zgolj konstrukcija, brez dodatne opreme) znaša približno 350 EUR. Seveda pa omejitve navzgor ni, odvisno pač od vaših želja.

 
Vir:
01. januar 1970
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah