Zidarski cement – poceni in kakovostna rešitev za zidanje in ometavanje

Pred več kot dvajsetimi leti je Salonit Anhovo prvič na trgu ponudil zidarski cement iz programa Maltit, ki je takrat pomenil popolno novost, toda ne samo za jugoslovanske razmere.

Povečana odpornost proti zmrzovanju, odlične mehanske lastnosti, oprijemljivost z mnogimi podlagami, dobri obdelovalnost in plastičnost ter ekonomičnost so bistveno pripomogli k temu, da je zidarski cement v nekaj letih pridobil velik tržni delež v vseh republikah nekdanje Jugoslavije in velikokrat nadomestil klasično pripravo malt iz cementa in apna.
V tem času je zidarski cement z nenehnimi izboljšavami sestave in kakovosti dosegel v Sloveniji veliko prepoznavnost in med vsemi izdelki, namenjenimi za proizvodnjo malt, obdržal največji domači tržni delež.
Priprava malte z zidarskim cementom je dokaj preprosta – potrebujemo le še pesek in vodo. Pesek mora biti čist, brez glinenih, humusnih ali drugih škodljivih primesi, ki lahko povzročajo zmanjšanje trdnosti malte in razpoke v ometu. Za zidanje in grobe omete se lahko uporablja rečni ali drobljeni pesek zrnavosti od 0 do 4 milimetre.
Voda za pripravo malte mora biti brez škodljivih primesi. Primerna je vsaka pitna voda.
Malta se pripravlja z mešalnikom ali ročno. Zidarski cement in pesek se zmešata v ustreznem razmerju, nato pa doda toliko vode, da dobimo malto primerne gostote za nameravano uporabo. Vedno se zameša le toliko malte, kolikor se lahko porabi v naslednjih dveh urah. Strjene malte ni možno uporabljati.
 
Mešalna razmerja so odvisna od namena, vlažnosti peska in želene gostote. Za notranje omete se lahko doda apno, za zunanje pa cement. Mešalna razmerja so navadno taka:
 

Vrsta malte

Zidarski cement

 

pesek

Povprečna poraba zidarskega cementa za m3 malte v kg

Povprečna poraba vode za m3 malte v l

Malta za zidanje

1

:

3

300 – 340

200 – 250

Malta za grobe omete

1

:

4

240 – 280

200 – 250

Malta za fine omete

1

:

2

380 – 420

200 – 250

Malta za fine omete

1

:

3

280 – 320

200 - 250


Priprava podlage
Pri zidanju z malto na podlagi zidarskega cementa je treba opeko prej navlažiti. Vsa opeka v zidu mora biti oblita z malto. Poševne spojnice so lahko debele največ 15, navpične pa 10 milimetrov.

Podlaga za ometavanje mora biti trdna, stabilna, dovolj hrapava in brez krušljivih delcev. Pred ometavanjem jo je treba navlažiti in obrizgati s cementnim obrizgom.

Nanašanje ometov
Pred nanašanjem malte je treba podlago namočiti in obrizgati z redkim cementnim obrizgom. Naslednji dan se izdelajo izravnalni pasovi iz enake malte, s kakršno bomo ometavali. Izravnalni pasovi rabijo kot vodila za nanašanje ometa v enakomernih debelinah. Po nekaj urah, ko so izravnalni pasovi dovolj osušeni, se začne z zidarsko žlico nanašati malta v slojih debeline od 2 do 3 centimetre. Za večje debeline je potreben dvoslojni nanos po načelu sveže na sveže. Nato grobi omet posnamemo z navlaženo leseno ali aluminijasto letvijo.

Pred nanašanjem finega ometa je treba počakati od 3 do 4 tedne, torej teden dni za vsak centimeter debeline ometa. Površina mora biti zaribana z gladilko in navlažena.

Splošna opozorila
V toplem in vetrovnem pa tudi hladnem vremenu morajo biti sveže ometane površine ustrezno zaščitene pred izsušitvijo oziroma zmrzaljo. Prav tako morajo biti ustrezno vlažene, da se ne bi prehitro osušile in razpokale. Pri temperaturah, nižjih od 5 stopinj Celzija, zidanje in ometavanje nista priporočljiva.

vir: mag. Robert Vidič, Salonit Anhovo, Korak

 
15. oktober 2007
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!