Zaščita in barva lesenih fasad

Les je naraven material, ki je podvržen spremembam zaradi staranja, zato so pomembne njegova obdelava, vgradnja, konstrukcijska in kemična zaščita…
Zaščita in barva lesenih fasad
   

 

Macesen
ima dobro naravno odpornost, zato ne potrebuje dodatne kemične zaščite. Na prostem se zaradi procesov fotodegradacije na površini lesa tvori siv sloj. Macesen, podobno kot stale lesne vrste s časom dobi sivo patino, kar je zgolj estetskega pomena, ne vpliva pa na funkcionalnost in na življenjsko dobo fasade.

Spreminjanje barve je naraven proces, ki poleg macesna doleti vse vrste lesa, ki jih uporabljamo za zunanje fasade. Če želimo ohraniti prvotno barvo macesnovega lesa, lahko fasado premažemo z brezbarvnimi tankoslojnimi lazurami na osnovi organskih topil. Potrebna sta najmanj dva nanosa, priporočljivi pa so trije. Premaz je potrebno obnavljati na dve do tri leta.
  
Smreka
spada med manj odporne drevesne vrste, zato zanjo priporočamo kemično zaščito. Prvi nanos je impregnacija, s katero ji podaljšamo trajnost in jo zaščitimo pred vremenskimi vplivi. Po impregnaciji pa sledijo še trije nanosi tankoslojnih lazurnih premazov, v različnih niansah. Predvideno obnavljanje tankoslojnih premazov je na tri do pet let (odvisno od lege objekta in klimatskih pogojev), zaželena je vsakoletna kontrola.

  
Cedra
je ekskluzivna in trajna drevesna vrsta, ki ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Les v zunanjem okolju dobi enakomerno sivo barvo. Cedra spada med najlažje iglavce.
  
   
Kakovost lesene fasade opredeljuje pravilna izbira drevesne vrste, natančna vgradnja in strokovna izvedba detajlov. Pravilen način vgradnje je temeljnega pomena za trajnost lesene fasadne obloge. Ob upoštevanju načel konstrukcijske zaščite in dejstva, da mora biti lesena fasada prezračevana, je skrb za trajnost lesenih fasad odveč.

 
02. april 2012
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah