Vgrajujte čim bolj kakovostna okna

Poznavalci priznavajo, da je pri načinu vzdrževanja stavbnega pohištva odločilna njegova cena.
 
 Ponudba stavbnega pohištva je v Sloveniji obsežna in tudi s tehnološkega vidika dokaj pestra, navaja v svojem prispevku avtorica Manja Pušnik. Tako lahko med domačimi proizvajalci in zastopniki tujih družb izberete primeren izdelek za običajne ali specifične objekte. Merljive karakteristike vgrajenih oken, to sta toplotna prehodnost in zrakotesnost, vam lahko proizvajalec posreduje v obliki certifikatov domačih (Zavod za gradbeništvo) ali priznanih tujih laboratorijev.
 
Nepravilna vgradnja lahko zelo poveča stroške
V praksi se pri vgradnji oken pogosto pojavijo težave, čeprav bi morale biti podrobnosti korektne vgradnje jasne tako projektantom kot tudi montažerjem. Nepravilna vgradnja stavbnega pohištva lahko bistveno vpliva na zrakotesnost celotne zgradbe in na pojav toplotnih mostov na mestu vgradnje, torej vpliva tudi na porabo energije za ogrevanje,opozarjajo z Gradbenega inštituta ZRMK.
 
Pri nizko energetskih stavbah so robni pogoji vgradnje oken strogo predpisani. Tako toplotna prehodnost vgrajenega okna ne sme preseči 0,8 vata na kvadratni meter Kelvin. Z zrakotesno vgradnjo in zrakotesnim stavbnim pohištvom želimo seveda zmanjšati stopnjo nenadzorovanega prezračevanja na potrebno raven.
 
Prispevek je povzet s spletne strani Financ (avtorica Manja Pušnik) in je dostopen tukaj.
 
 
02. oktober 2007
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...