Ustrezna velikost strešnih oken

Vsakdo, ki se je kdaj preizkusil v nakupu gradbenih elementov ve, da izbira pravih stvari ni najbolj enostavna. In tudi, ko se že enkrat odločimo, smo včasih, še vedno v dvomih ali smo prav izbrali. Strešna okna so zagotovo eden izmed takšnih elementov in dovolite, da vam pri tem pomagamo.
Ustrezna velikost strešnih oken

    

Največja napaka, ki jo naredimo pri tem je, da strešno okno izberemo glede na razdaljo med špirovci in nič drugega. To je nekako tako, kot bi si kupili hlače št. 50, kjer nam ne bi bila pomembna niti barva, niti kroj....

Kot prvo je pomembno, kakšen prostor bo tam, kjer je strešno okno. Ali bo to otroška soba, spalnica, kopalnica, dnevna sobač Kajti od vrste prostora je odvisno koliko svetlobe potrebujemo in želimo v posameznem prostoru. če je to otroška soba se moramo zavedati, da otroci preživijo precej časa ob pisanju domačih nalog v svoji sobi. če je to dnevna soba bomo potrebovali več oken ne le eno. Pri kopalnici običajno pogledamo vedno najmanjše okno, ki je na voljo. Zakajč Vzemimo takšno, ki bo v kopalnico dovajalo dovolj svetlobe, da bodo v njej uspevale tudi rastline. Nenazadnje tudi osvetlitev hodnika je pomembna. Zakaj ne bi strešno okno na hodniku osvetljevalo tudi del stopniščač In nenazadnje si lahko pomagamo tudi s Slovenskih predpisih, ki pravijo, da morajo, v bivalnih prostorih, okenske odprtine obsegati najmanj 20% tlorisa prostora.

Šele potem, ko smo definirali kakšna je ustrezna velikost okna glede na prostor pogledamo kakšna je primerna širina za vgradnjo v streho. Najpogosteje je razdalja med špirovci 80 cm, kar odgovarja širini okna 78 cm. Toda, če smo ugotovili, da bi prostoru ustrezalo okno širine 94 cm ni potrebno, da zaradi tega vgradimo manjše okno. Izdelava menjalnika je za vsakega tesarje ali krovca nekaj običajnega saj jih morajo izdelati tudi pri dimnikih. Pa tudi časovno in finančno pomeni zelo majhen strošek v primerjavi s tem, kar pridobimo z več svetlobe.

Poleg širine oken moramo izbrati tudi ustrezno dolžino okna. če se držimo pravila, da vgradimo strešno okno na takšno višino, ki omogoča sedeči osebi pogled na okolico (cca 90 cm od tal) potem moramo paziti, do kam pride zgornji rob. V kolikor je mogoče potem naj bi zgornji rob bil nekje 200 cm od tal. Tako imamo zagotovljen razgled kadar stojimo ob oknu in nemoteno odpiranje z zgornjo ročico.

Upam, da sem vam z nasvetom vsaj malce pomagala. Predvsem ne pozabite, da so prijetni prostori tisti, ki so svetli, odprti in imajo razgled.

Katja Ličen Pajenk

 

velux velikost 2

če ugotovimo, da bi prostoru ustrezalo okno širine 94 cm ni potrebno, da zaradi manjše razdalje med špirovci vgradimo ožje okno. Izdelava menjalnika je za vsakega tesarje ali krovca nekaj običajnega saj jih morajo izdelati tudi pri dimnikih. Pa tudi časovno in finančno pomeni zelo majhen strošek v primerjavi s tem, kar pridobimo z več svetlobe.

velux velikost 1

 Ne pozabite, da so prijetni prostori tisti, ki so svetli, odprti in imajo razgled.

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!