Ureditev okolice objektov

Tudi za ureditev okolice je treba precej denarja. Pri kalkulacijah za gradnjo družinske hiše skoraj vedno zanemarimo stroške za ureditev okolice ali pa jih podcenjujemo.
Ureditev okolice objektov

  
V večini primerov zaradi raznih okoliščin in nepredvidenih zahtev prekoračimo predvidena sredstva za gradnjo hiše, zato ostane kaj malo denarja za ureditev okolice. To delo si graditelji običajno rezervirajo za sebe in ga kar sami tudi opravijo. Da pa tudi za to delo potrebujemo nekaj znanja in izkušenj, spoznamo, ko se po prvi zimi začnejo posedati ploščice na stezah in pri vhodih v hiše ali pa se pri dovozu poznajo sledovi avtomobilskih koles.

Kdor je že opazoval, kako gradijo podlago za cesto in iz koliko različnih plasti je ta sestavljena, se ne bo več čudil, da moramo ploščice za stezo položiti na podlago, ne pa kar na nepripravljeno zemljo.

Na stezah in dovozih v garažo moramo predvideti nagib za odtok vode. Pogosto zadoščajo le rege med posameznimi ploščami, skozi katere voda pronica v zemljo. Ob močnih nalivih pa to ne zadošča in v kletnih jaških se kmalu pojavi voda, ki moči kletno zidovje. Takojšnje ukrepanje je v takih primerih skoraj nemogoče.

Mnogi tudi ne vedo, da morajo imeti lahke konstrukcije za pergole, plotove in vrtne zidce trden ter pred mrazom zavarovan temelj, ki prenese tudi obtežbo vetra.

Razsvetljava daje varnost
K ureditvi okolice spada tudi razsvetljava na dohodih, tarasah in v vrtu. Z nekaj metri zemeljskega kabla in s svetilkami, zavarovanimi pred vodo, lahko razsvetlimo okolico in jo zavarujemo pred nepoklicanimi gosti. Pomagata tudi razsvetljen vhod v hišo in razsvetljena hišna številka, na primer, ko nas bo moral obiskati zdravnik ipd.

Upoštevajmo pravice sosedov
Pri urejanju okolice, posebno mej, moramo upoštevati tudi pravice sosedov. To še posebno velja za žive meje in visoka ter gosta drevesa. Mnoga upravna območja imajo glede tega svoja določila, ki jih moramo upoštevati.

Ovijalke zagotavljajo suho klet
Mnogi se boje rastlin, s katerimi ozelenimo fasade. Boje se namreč poškodb na zidovih zaradi živic, ki prodirajo v zid in ga uničujejo. Mnogokrat pa je ravno obratno. Ovijalke namreč varujejo fasado pred dežjem in vlago, zato je zemlja ob fasadi suha. Ob starih hišah pogosto opazimo drevje, ki varuje kletno zidovje in s tem tudi klet pred vlago.

Drevje nas varuje pred soncem
Danes, žal, drevja ne sadimo več tako pogosto kot prej. Pri urejanju okolice želimo vidne uspehe takoj in nimamo časa čakati n arazmeroma dolgo rast drevja. Pri tem pa pozabljamo, da drevje varuje hišo pred nevihto, dežjem in močnimi poletnimi sončnimi žarki. Pri krčenju starega drevja na vrtu bodimo torej zelo premišljeni, ne samo zaradi varovanja narave, ampak tudi zaradi varovanja hiše.

Prispevki, ki jih ne smete spregledati:

  • če ni drenaže
  • kontrolne odprtine v kanalizaciji
  • zavarovanje cevovodov pred zmrzaljo
  • zaščita temeljev pred koreninami
  • odvod zajezene vode
  • utrjena dovozna pot
  • zunanja razsvetljava in vtičnice
  • leseni elementi v zemlji
  • pokrovi na zidovih
  • drevje na vrtu
   
 
Vir:
01. januar 1970
 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti