Temperatura strjevanja in nega betona

Beton je zelo trd konstrukcijski material, ki pa za doseganje svoje trdnosti potrebuje določene pogoje ...
Temperatura strjevanja in nega betona

 

Če betoniramo pri temperaturi pod ničlo voda v betonu zmrzne. Led poveča volumen (okoli 9%) in zrahlja notranja strukturo. če beton ujame mraz v (kratkem) intervalu ko cement še ni vezal ni škode. če pa mraz dobi beton med vezanjem je škoda nepopravljiva; zrahljane strukture se ne da več popraviti. Zato mora biti temperatura sveže betonske mase ob vgrajevanju od +5 do +30o C in vsaj +5oC še 3-4 dni po vgradnji. Zvišanje prenizke zunanje temperature dosežemo na več načinov: 1. z uporabo cementov, ki imajo višjo hidratacijsko toploto, 2. s posebnimi dodatki, 3. z ogrevanjem betona (vode, agregata, prostora) in 4. z zaščito pred mrazom (pokrivanje betona, zaščito zgradbe).

Nizke temperature zavirajo in upočasnijo hidratacijo in strjevanje betona. Visoke temperature pospešujejo hidratacijo in strjevanje, tudi trdnost narašča hitreje. Začetek vezanja cementa se pri 15oC začne po 3.15 ure, pri 100 oC pa pri 0.15 ure.

Pri visokih temperaturah nastopi sušenje betona, ki mu odteguje vodo potrebno za hidratacijo. zato je treba vodo dodajati (betoniranje v vodi, vodni pari). Dodatno intenziviranje kemičnih reakcij segretega betona v vodni pari se doseže s povečanjem pritiska (8-10 bar). Tako dosežemo višjo trdnost in v krajšem času. Parjenje betonskih elementov v avtoklavah da že po nekaj urah beton visoke trdnosti (za prefabrikate).

Nega betona po vgradnji (na gradbišču se večinoma nanaša na ohranjanje ugodnih toplotnih razmer in vlage (preprečevanje izsušitve, zmrzovanja, razpokanja).

 
Vir:
01. januar 1970
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje