Tehnologija gradnje pri pasivni hiši

Izbira tehnologija gradnje je odvisna od osebne naklonjenosti investitorja in večinoma od cene.
Tehnologija gradnje pri pasivni hiši
  
Enake rezultate je mogoče doseči z masivnimi in lahkimi konstrukcijami, prav tako tudi z različnimi gradivi. Velikokrat je odločilno znanje projektantov in izvajalcev – delo je možno učinkoviteje opraviti z materiali in postopki, ki so jih že vajeni.
  
Pri izboru gradiv in tehnologije gradnje je smiselno upoštevati naslednja izhodišča:
  • izbrana tehnologija gradnje naj bo standardizirana oz. preizkušena,
  • sistem gradnje naj vključuje naravna in ekološka gradiva,
  • toplotni ovoj zgradbe mora ustrezati standardom pasivne hiše,
  • konstrukcija mora biti vetrnotesna, zrakotesna in difuzijsko odprta,
  • prefabrikacija zagotavlja kvaliteto in skrajšuje čas gradnje.
    
Za pasivne hiše se uporabljajo masivne in lahke konstrukcije:
  
Masivne stene;
pri masivnih sestavih je nosilna konstrukcija iz opečnih zidakov, opečnih zidakov polnjenih s perlitom in zidakov iz betona ali lahkega betona. Na zunanji strani je ustrezno debela plast toplotne izolacije. Stene pasivnih hiš so lahko tudi iz betona, na gradbišču vlite v prefabricirane opažne elemente. Na zunanji strani ima stena ustrezno plast toplotne izolacije. Za izdelavo nosilnih sten so na trgu na voljo tudi posebni opažni elementi iz polistirena. Elementi imajo na zunanji strani debelejšo plast polistirena, na notranji pa tanjšo. Na mestu se sestavijo, v odprtine se namesti potrebna armatura, nato se odprtine zalije z betonom. Gradnja je enostavna, tudi s toplotnimi mostovi so manjše težave.
  
Lahke stene;
pri lahkih konstrukcijah je najpogostejša uporaba lesa in sicer v obliki prefabriciranih elementov. Največ se uporabljajo: sistem stebrov in prečk, leseni okvirji, sistem baloon frame, konstrukcije iz masivnega in žebljanega lesa, votli elementi iz trislojnih plošč, nosilni elementi iz lesenega ogrodja itd. Med nosilno leseno konstrukcijo je toplotna izolacija iz različnih gradiv. Lahke konstrukcije so lahko izvedene v delavnici v obliki stenskih elementov ali pa so v celoti sestavljene na gradbišču.
Delež masivnega lesa v steni je sorazmerno velik. Ker ima les večjo toplotno prevodnost kot toplotna izolacija med nosilno konstrukcijo, predstavlja v steni toplotne mostove, ki znatno poslabšajo njeno toplotno izolativnost. Za zmanjšanje toplotnih mostov je na notranji steni dodatna plast toplotne izolacije, ki služi tudi kot instalacijska ravnina, v kateri potekajo razvodi vseh instalacij. Taka stena še vedno nima potrebne toplotne izolativnosti. Boljšo toplotno izolativnost dosegajo stene z dvojnimi stebri, vendar to precej poveča delež lesa v konstrukciji in s tem tudi ceno.
S stališča dobre toplotne izolativnosti, ki jo zahteva standard pasivne hiše, so najbolj primerni I nosilci. Patentirani nosilci so sestavljeni iz zgornje in spodnje letve iz masivnega lesa, vmes pa je stojina iz lesnih gradiv (vezana, OSB plošča). Zaradi manjšega prereza imajo manjši vpliv na toplotno prehodnost stene. Stena iz I nosilcev ima v primerjavi s pravokotnimi masivnimi profili do 20% boljšo toplotno izolativnost – ob visoki statični nosilnosti.

  

VIR: http://www.fa.uni-lj.si/filelib/8_konzorcijph/konzorcij-internet_ph.pdf
 
Vir:
18. januar 2015
 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah