Suhi estrih - tlak, izdelan po hitrem postopku

Danes imajo gradbinci za dokončanje novogradnje, pa tudi lastniki nepremičnin, ki želijo zgolj sanirati tla, na razpolago čedalje manj časa, zato se pogosteje odločijo za suhomontažno gradnjo. Tla so po sistemu suhomontažne gradnje z mavčnimi tlaki oziroma ploščami narejena v zelo kratkem času, saj ni potrebna voda, torej tudi ni sušenja. Če želimo po tleh razpeljati še napeljavo, se lahko odločimo za izdelavo dvignjenega poda.
Suhi estrih - tlak, izdelan po hitrem postopku
  


Suhi estrihi oziroma tla, narejena po suhomontažnem postopku, so v nasprotju z mokrimi cementnimi sestavljeni iz suhih sestavnih delov: nasutja, izolacije in talnih gradbenih plošč iz mavca, betona ali lesa. Dvignjeni pod oziroma tlak iz plošč, ki so dvignjene od osnovnih tal, pa namestimo na leseno ali kovinsko podkonstrukcijo, da lahko v vmesnem prostoru razpeljemo napeljavo. Izvedba dvignjenega poda je podobna izvedbi suhega estriha, le da ni suhega nasutja, temveč plošče postavimo na posebne nožice. V obeh primerih lahko uporabimo mavčni tlak. Mavčne plošče lahko položimo neposredno na podlago in so tako del suhega estriha, ali pa na konstrukcijo in tako postanejo del dvignjenega poda.

Prednosti suhomontažnih tal
Za suhi estrih se običajno odločimo iz treh razlogov. Zaradi časovne stiske, premajhne višine prostora ali pa zaradi majhne dovoljene teže. Ker gre za bolj čist in tih postopek dela kot pri klasični gradnji, so primerni za adaptacijo v večstanovanjskih hišah. Med delom namreč ni hudega hrupa in umazanije, tako da ni moteče za druge stanovalce.

Suhomontažni estrih ponavadi izberemo za adaptacije ali tiste novogradnje, pri katerih nas priganja čas. Pri klasičnih mokrih estrihih je treba počakati nekaj tednov, da se dovolj posušijo in so primerni za polaganje talnih oblog. Pri suhih je postopek bistveno hitrejši, saj so tla narejena v nekaj dneh, zanemarljiva pa ni niti teža - suhi estrihi so tudi precej lažji (25 kilogramov namesto 150 kilogramov na kvadratni meter), kar je zlasti pomembno pri lesenih ali slabo nosilnih betonskih stropih.
suhi estrih 2

Čas izdelave suhega estriha je tisti argument, ki največkrat prevlada, da se odločimo za tak­šen način gradnje ali sanacije tal. Izvedba estriha s suhomontažnimi elementi namreč omogoča nadaljevanje del, izvedbo končnega tlaka, v 24 urah, medtem ko moramo pri klasičnih betonskih estrihih v normalnih razmerah počakati od štiri do pet tednov. Cementni estrih se namreč ob debelini štirih ali petih centimetrov suši centimeter na teden.

Za suhe estrihe, ki so tanjši od klasičnih, se odločimo tudi v tistih prostorih, kjer imamo težave z višino, recimo v mansardah. Klasični ali običajni cementni estrihi so sestavljeni iz približno petih centimetrov toplotno-zvočne izolacije in najmanj štiri oziroma pet centimetrov debele betonske plošče. Pri suhih estrihih pa imamo dva centimetra suhega nasutja (za izravnavo in zakritje instalacij) in dva centimetra mavčnovlaknenih plošč s preklopom, kar pomeni, da potrebujemo zgolj štiri centimetre višine. To je idealno za adaptacije, kjer je končna višina tlakov že določena s podboji ali želeno višino prostora, medtem ko nam klasični cementni estrih vzame skoraj deset centimetrov.

Čeprav je glavna naloga suhega estriha izravnava neravne površine tal, hkrati deluje tudi kot toplotna in zvočna izolacija. V zadnjem času se tako uporablja tudi za talno gretje, ki je vgrajeno v suhomontažne talne plošče. Tak sistem talnega ogrevanja je visok samo 20 milimetrov in je primeren tudi za prostore z nizkim stropom, kjer ogrevanje tal niti ni bilo predvideno.
 

vir: deloindom.si
 
Vir:
10. april 2016
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!