Strešno okno in notranje obloge

Za osvetlitev mansardnih prostorov se uporabljajo frčade in strešna okna. Prvi element, frčada, je bolj tradicionalen in gledan predvsem kot zunanji estetski element. Strešno okno je modernejši element, razvit v zadnjih 60-ih letih in se v modernih mansardah uporablja redno. S svojo funkcijo osvetljevanja prostora in razgleda prinaša svežino in sproščenost. Lahko rečemo sodoben, pozitiven pristop.
Strešno okno in notranje obloge
  
Za dobro osvetlitev in klimo v prostoru ni dovolj le zadostno število oken, tehnična pravilnost vgradnje temveč tudi obdelava notranjih oblog. Osnovno vodilo je, da mora biti spodnja obloga navpična, zgornja pa vodoravna. Ko razumemo razloge za to, so možne tudi drugačne izvedbe.
  
Torej, svetloba se ob pravilni špaleti enakomerneje razprši po prostoru, zrak pa s pomočjo radiatorja pod oknom pravilno kroži v prostoru. Zaradi kroženja zraka se močno zmanjša možnost kondenziranja zračne vlage na steklu. To so osnovni razlogi za zahtevo po pravilni notranji oblogi.

Seveda pa ima razgled skozi okno prednost pred kroženjem zraka. Tako se pojavi situacija, da bi bilo okno vgrajeno previsoko, če bi spodnjo oblogo izdelali navpično. V takšnem primeru je bolje vgraditi strešno okno na pravilno višino in zagotoviti kroženje zraka na drugačen način. Včasih je pač potrebno razmisliti kaj narediti. Bistveno je, da upoštevamo prej naštete razloge za pravilno špaleto. Pri oknu, ki je vgrajeno nad lego ali celo z drugačno konstrukcijo, je rešitev izvedba spodnje špalete s poličko. Bistvo takšne izvedbe je, da polica, ki sega delno nad radiator »ujame« topel zrak in ga vodi pod polico do okna. Seveda mora biti omogočen izhod zraka izpod police z režo ali rešetko. Največ pokaže še slika. S takšno izvedbo omogočimo razgled skozi okno, topel zrak še vedno pravilno drsi ob steklu navzgor.

Drugi način rešitve je tudi izdelave niše. Tudi s tem omogočimo pravilno višino strešnega okna in hkrati izpolnimo zahtevo po razpršeni svetlobi ter kroženju zraka.

Kaj se pa zgodi če so špalete izvedene napačno?
Če so notranje obloge izvedene napačno, največkrat to pomeni škatlasto, se ustvari nekakšen svetlobni jašek, ki svetlobo usmerja bolj v eno točko in je osvetljenost drugih delov prostora slabša. Če bi želeli doseči enako osvetlitev kot pri pravilni izvedbi, bi morali vgraditi kakšno strešno okno več. Bolje, da vztrajate na pravilni izvedbi. Pomislite še, kaj se dogaja s kroženjem zraka. Topel zrak drsi ob oblogi in se dotakne stekla precej visoko, zgoraj pa zapusti steklo precej zgodaj. Tako nastaneta spodaj in zgoraj zračna žepa, kjer se zrak hladi in oddaja zračno vlago, kar vidimo kot kondenzat na steklih. Stalno prisotna vlaga s časom poškoduje lak na oknih in prične uničevati tudi les.

Še nekaj o barvah notranjih oblog. Seveda vsakdo obarva prostore tako kot mu ustreza. Danes je dostopna tudi literatura o učinkih barv na naše počutje. Barve pa vidimo le, če je svetlo. Tisti, ki o tem razmišljate veste, da svetlejše barve odbijajo več svetlobe. Zato vam priporočam, da notranje obloge okoli strešnega okna obarvate belo oz. v zelo svetlih barvah. Ker pa se svetloba od teh površin odbija, bo prostor dobil takšen barvni ton.

Težava nastane tudi zaradi tega, ker strešno okno največkrat vgradijo krovci in nekateri ne razmišljajo o notranji izvedbi. Izvajalci izolacije in notranjih oblog pa ne vztrajajo na premiku ali popravilu vgradnje. Tako mora tisti, ki vodi gradnjo opozoriti vse vpletene izvajalce na pravilno izvedbo končnega izdelka. Skice in nasvete, kako rešiti posebne probleme lahko dobite pri proizvajalcih strešnih oken, kjer se s tem posebej ukvarjajo

Vojko GolmajerSlika 1
Če so notranje obloge izvedene napačno, se ustvari nekakšen svetlobni jašek, ki svetlobo usmerja bolj v eno točko in je osvetljenost drugih delov prostora slabša. Pa tudi kroženje zraka tik ob oknu je onemogočeno.

Slika 2
Pri oknu, ki je vgrajeno nad lego ali celo z drugačno konstrukcijo, je rešitev izvedba spodnje špalete s poličko. Bistvo takšne izvedbe je, da polica, ki sega delno nad radiator »ujame« topel zrak in ga vodi pod polico do okna. Seveda mora biti omogočen izhod zraka izpod police z režo ali rešetko.
 
 
Vir:
03. marec 2008
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah