Steklo - edinstven, a občutljiv gradbeni material

Steklo je en izmed pomembnejših konstrukcijskih materialov, saj njegova zmožnost prepuščanja svetlobe omogoča naravni svetlobi prehod v notranjost stanovanj, hiš in drugih poslopij.
Steklo - edinstven, a občutljiv gradbeni material

 Prav tako ne moremo zanikati estetske vrednosti, ki jo imajo pretežno steklena poslopja. Vendar pa se dandanes od zasteklitve pričakujejo še dodatne lastnosti, kot so pomoč pri upravljanju klimatskih pogojev zgradbe ter zagotavljanje udobnejših in varnejših delovnih in domačih prostorov.

Novim tehnologijam navkljub se pri gradnji še vedno največ uporablja osnovno, ravno okensko steklo. To pa ne zadostuje potrebam vedno zahtevnejših notranjih okolij, saj ne zagotavlja take zaščite pred sončnimi žarki ter take toplotne izolacije, pa tudi varnosti, kot jih lahko pričakujemo od naprednih materialov za zastekljevanje.

Naravna svetloba pomaga osvetliti notranje prostore ter ljudem olajša bivanje in izvrševanje obveznosti pri delu. če svetloba postane premočna, lahko ustvari kontraste, ki jim človeško oko ni kos. Izredno svetli ali sijoči objekti, kot so zunanje površine zgradb, odsev vode pa tudi direktna in indirektna sončna svetloba, lahko povzročijo neugodno bleščanje. če je tega preveč, lahko to postane za uporabnike notranjih prostorov zelo moteče.
Uporaba folij za okna zmanjšuje neugodno bleščanje, ki otežuje normalno opravljanje dela. Folije zmanjšujejo intenzivnost dnevne svetlobe, ki prehaja skozi okenska stekla, s tem pa dosežemo tudi do 80 odstotno zmanjšanja bleščanja.

Zmanjšano bleščanje pa ni edina prednost, ki jo ima s folijo prekrito steklo.

Ultravijolično sevanje direktne sončne svetlobe je najpogostejši razlog za obledelost barv tekstila. Folije za okna so tisti element, ki s filtriranjem škodljivih UV žarkov pomagajo ščititi oblazinjeno pohištvo in druge tekstilne površine. Tako se zmanjša njihova vizualna degradacija in obledelost.

Visoko učinkovite folije za okna odbijejo do 75 odstotkov toplote, ki bi v nasprotnem primeru prodrla skozi zasteklitev. S tem optimizirajo nivo udobja in zmanjšujejo stroške klimatskega hlajenja.

Močnejše okenske folije zaščitijo prostor in ljudi v njem, saj preprečuje razdrobitev stekla v primeru naravnih nesreč, močnega dežja in vetra, toče in eksplozij. Poleg tega tudi otežujejo delo nezaželenim obiskovalcem. Vlomilci se zanašajo predvsem na čas, saj potrebujejo hiter in lahek dostop, kar a jim močne, varnostne folije za steklo zagotovo preprečijo.

 

Maja Podgoršek
3M (East) AG
Podružnica v Ljubljani

 
Vir:
15. oktober 2015
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...