Stavbno zemljišče in njegova nosilnost

Stavbno zemljišče in njegova nosilnost

Ocena zemljišča za načrtovano gradnjo je bistvena predvsem za pravilno načrtovanje in gradnjo. Laik je pri tem odvisen od strokovnjaka, ki obvlada temeljna znanja s tega področja.
Zemljišče, na videz sicer neproblematično, ima lahko že v razmeroma majhnih globinah zemeljske sloje, ki so slabo nosilni. Lahko pa so zgornji, zelo vlažni in mehki sloji že v majhnih globinah izredno nosilni.
če obravnavamo zemljišče preveč površno, bomo lahko kaj kmalu neprijetno presenečeni.

gradimo nosilnost

Posledice napak
Napak, narejenih pri pripravljalnih delih, kasneje ne moremo več popraviti. Veliko takih primerov poznamo, eden takih je poševni stolp v Pisi. Pri napačni oceni zemljišča lahko namreč nastanejo neenakomerna usedanja zgradbe.
Velike preobremenitve  posameznih temeljev povzročajo, da teža stavbe (masa enodružinske hiše je lahko celo večja od 200 ton) izpodriva zemljo izpod temeljev in objekt se začne posedati (leze v zemljo). če je nosilnost zemljišča pod objektom zelo različna, nastanejo neenakomerna posedanja, objekt se lahko nagne in v skrajnem primeru tudi poruši. Že majhne razlike v posedkih povzročajo v zidovih razpoke, ki zmanjšajo stabilnost stavbe.

gradimo nosilnost2

Odprava napak
Natančne podatke o zemljiščih dobimo pri ustreznih zavodih (ZRMK v Ljubljani, Geološki zavod) ali inštitutih Univerze v Ljubljani. Ti imajo pregledne karte o značilnostih zemljišč, če pa jih nimajo, pa lahko opravijo potrebne raziskave na terenu in v laboratorijih.

 

 
Vir:
01. januar 1970
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje