Sončna energija za hlajenje objektov

Sončna energija se lahko razen v sistemih ogrevanja in priprave tople sanitarne vode zelo učinkovito koristi tudi za hlajenje objektov.
Sončna energija za hlajenje objektov
  
Toploto iz sončnega obsevanja lahko uporabimo z različnimi termodinamičnimi procesi. Najbolj razširjen termodinamični proces je še vedno absorpcijski proces, kjer namesto hladiva uporabljamo raztopino dveh snovi (voda in amoniak ali litijev bromid in voda) in za njeno uparjanje uporabimo toploto, pridobljeno iz sprejemnikov sončne energije (namesto kompresorja, v absorpcijskih hladilnih napravah uporabljamo absorber, črpalko in generator, kjer toploto za ogrevanje raztopine pridobimo s sončnimi sprejemniki). V klimatizacijskih sistemih, ki uporabljajo sončno energijo, se razen absorpcijskih sistemov vse več uporabljajo tudi DCS sistemi (Desicant Coling System). Prednost teh sistemov je relativno nizek temperaturni nivo, pri čemer je za proces sušenja (»razvlaževanja«) potrebna temperatura do 60 °C.

V najnovejših sistemih pri hladilnih napravah s sorpcijo, ki obratujejo brez hladiva, zrak hlapilno ohladimo (zrak je ohlajen in nasičen) in ga vodimo skozi snov, ki močno absorbira zračno vlago. Tako dobimo hladen in obenem suh zrak.

Priprava tople sanitarne vode in hlajenje objektov s sprejemniki sončne energije
Največji potencial za uporabo sončne energije za pripravo tople sanitarne vode s sprejemniki sončne energije je v državah južne Evrope. V naši državi je relativno velik potencial koriščenja sončne energije za pripravo tople vode in hlajenja objektov, največji v krajih ob morju. V Nemčiji so pred nekaj leti zgradili nekaj pilotskih solarnih sistemov za centralno oskrbo s toplo vodo. Skupna površina sprejemnikov sončne energije je znašala 1000 m2, oziroma 10 m2 na posamezno zgradbo. Raziskave v več takšnih sistemih so pokazale, da je uporaba sončne energije v centralnih sistemih znatno primernejša (cena energije, potrebne za pripravo tople vode je manjša od 30 do 50 %) kot v individualnih zgradbah z lastnim solarnim sistemom. Razen za pripravo tople sanitarne vode in ogrevanje, lahko SSE koristimo tudi za hlajenje objektov.
 
Zaključek
Z sorpcijskimi napravami lahko hkrati pridobivamo grelno in hladilno toploto, zato so te naprave uporabne tudi za ogrevanje in hlajenje prostorov s sončno energijo. Zaradi zahtevnejšega termodinamičnega procesa so adsorpcijske naprave dražje kot klasične absorpcijske naprave. V prihodnosti se predvideva njihova uporaba predvsem v sistemih daljinskega ogrevanja in hlajenja.
 
avtor: Bojan Grobovšek, univ.dipl.inž.str.
 
05. julij 2012
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje