Solarna energija je energija prihodnosti

Sonce je neizčrpen in hkrati brezplačen vir energije, ki jo preko pretvornikov (sončnih kolektorjev in sončnih celic) lahko izkoriščamo za ogrevanje in pridobivanje električne energije (fotovoltaika). [pripravili v podjetju EKODOM d.o.o.]
Solarna energija je energija prihodnosti
   
Energija sonca je ekonomska in ekološka alternativa klasičnim gorivom. S postavitvijo in optimizacijo solarnega sistema lahko v vašem domu prihranite od 60–80 % letne porabe energije za ogrevanje sanitarne vode in bivalnih prostorov ter elektriko, pripomorete pa tudi k zmanjševanju onesnaževanja okolja.
   

Sončni kolektorji
 
Kolektor kot osnova solarnega sistema zagotavlja ogrevanje sanitarne vode in bivalnih prostorov, v kombinaciji z ostalimi sistemi ogrevanja pa lahko na čist in učinkovit način ogrevate celo bazene, dovoze itd.
 
Visoka zmogljivost kolektorja in pravilna nastavitev solarnega sistema pomembno vplivata na izkoristek sončne energije.
  
Poznamo dve vrsti konstrukcije sončnega kolektorja:
Ploščati kolektorji so zaenkrat še vedno prevladujoča izbira na trgu, saj so cenovno ugodnejši.
  
Cevni vakuumski kolektorji so po drugi strani nekoliko dražji, vendar pa vodo zaradi vakuuma kot izolatorja segrejejo mnogo hitreje tudi v slabših pogojih, zato je izkoristek pri teh kolektorjih boljši. Na račun boljših izkoristkov se prodaja vakuumskih kolektorjev nenehno povečuje.

Cevni kolektorji GreenLand Systems
Kolektorji GreenLand Systems uporabljajo napredno tehnologijo suhega spoja v vakuumski stekleni cevi in zagotavljajo ogrevanje vode na čist in učinkovit način. Primerni so za domačo in komercialno rabo, v industriji, kmetijstvu, turizmu (hoteli, planinske koče, penzioni, vikendi …), na bazenih itd.

· cevni (vakuumski)
 • Delujejo čez celo leto, tudi v neugodnih vremenskih razmerah kot so oblačno nebo, difuzna svetloba, hladen zunanji zrak …) 
 • Vodo segrejejo mnogo hitreje kot ploščati kolektorji
 • Enostavna namestitev in vzdrževanje
 • Odporni in zanesljivi, življenjska doba 20 - 30 let
 • Najsodobnejša, ekološko čista tehnologija proizvodnje
 • Primerni za pokončno ali vodoravno montažo
 • Visok izkoristek zaradi posebne sestave prevleke in načina izvedb absorberjev, integriranega bakrenega toplotnega izmenjevalca in toplotne izolacije
 • Možnost namestitve na vse vrste površin
 • Različne kombinacije sistemov z dvema, tremi ali več kolektorji
  
 

Kaj vse sestavlja vakuumski kolektor?
Srce vsakega sončnega kolektorja GreenLand Systems je steklena vakuumska cev. V njej je nameščeno pet osnovnih gradnikov, katerih naloga je absorbiranje sončnega sevanja in pretvarjanje le-tega v toploto.
 
Kondenzator
Heat Pipe se zaključuje s kondenzatorjem, ki obenem služi kot suhi toplotni sklop s toplotnim zbiralnikom.
 
Heat Pipe (toplotna cev)
Heat Pipe je kovinska cev, napeljana po vsej dolžini absorberja. Gre za toplotno visoko prevoden element s specifično toplotno prevodnostjo, 4.000 do 8.000-krat višjo od srebra, sicer toplotno najbolj prevodne kovine.
Prenos toplote iz absorberja skozi Heat Pipe in nadalje do ogrevane tekočine v toplotnem zbiralniku, nameščenem na vrhu kolektorja, zagotavlja poseben medij, ki zmore prehode iz tekočega v plinasto stanje in obratno že pri zelo nizkih temperaturah.
 
Absorber
Izdelan je iz visoko čistega aluminija. Namenjen je zbiranju in prenosu sončne toplote. Odlična toplotna prevodnost in nizka toplotna vztrajnost sta tisti lastnosti, ki bistveno pripomoreta k visoki učinkovitosti v vseh pogojih. Površina absorberja, obrnjena proti soncu, je obdelana s posebno prevleko z visokim absorbcijskim in nizkim sevalnim količnikom.
 
Steklena cev
Izdelana je iz borosilikatnega stekla, ki ima visoko odpornost proti udarcem in toči. Nizka vsebnost železa zagotavlja odlično prosojnost za sončno svetlobo. Steklena cev vzdržuje vakuumirano okolje absorberja in ga trajno varuje pred vremenskimi vplivi.
 
Visoki vakuum
Steklena cev GLS je izpraznjena do stopnje vakuuma 1 tisočine Pa, kar skoraj popolnoma prepreči izgube toplote zaradi konvekcije. Tako imenovani odjemniki iz barijeve snovi v notranjosti vakuumske cevi zagotavljajo dolgotrajno stabilnost visokega nivoja vakuuma.
  
Zakaj izbrati vakuumski kolektor GreenLand Systems?
Odlične sposobnosti delovanja v slabih vremenskih pogojih, pri hladnem zunanjem zraku in nizki osončenosti postavljajo kolektorje GreenLand Systems prav na vrh tržne ponudbe. Kolektorji GreenLand Systems so vrhunski izdelek najsodobnejše solarne tehnologije.
  
Poglejmo si nekaj dejavnikov, zakaj je kolektor GreenLand Systems odlična izbira:
Sončni kolektorji GreenLand Systems absorbirajo velik del sončne energije pri
 • nizki intenzivnosti sevanja.
  Še celo pri minimalni intenzivnosti sončnega sevanja, na primer pri 200 Wm-2, lahko GreenLand Systems kolektorji zagotovijo 58% učinkovitost, ko je temperatura ogrevanega medija le 20°C nad temperaturo okoliškega zraka.
 • velikih spremembah vpadnega kota.
  V teku dneva, od zgodnjega jutra do poznega popoldneva, se vpadni kot sončnega sevanja ves čas spreminja, ko Sonce navidezno potuje od vzhoda proti zahodu. Inovacija, ki so jo poimenovali »passive tracking«, s kratico PT, je polkrožno oblikovana površina absorberja, ki tako pasivno spremlja Sonce in zagotavlja, da večji del sevanja skozi ves dan vpada na absorber pod pravim kotom.
 • kratkih intervalih osončenja.
  Majhna skupna toplotna masa vseh grelnih komponent zagotavlja izjemno hiter toplotni odziv, zato lahko GreenLand Systems kolektorji zajamejo velik del sončnega sevanja tudi takrat, ko se obdobja osončenja hitro izmenjujejo z obdobji pooblačitev.
  
Dodatne prednosti:
 • Dolgotrajno zadrževanje zbrane toplote.
  Sončni kolektorji GreenLand Systems delujejo v visokem vakuumu z absolutnim tlakom komaj 0,001 Pa, kar skoraj popolnoma prepreči toplotne izgube iz solarnih cevi zaradi konvekcije.
 • Emisijske izgube, to je izgube toplotnega sevanja iz absorberjev, so minimalne.
  To dosežemo s selektivno prevleko, ki zmore zelo visoko absorbicijsko učinkovitost z absorbcijskim količnikom do 0,94 in z zelo nizkim sevalnim količnikom komaj 0,08. Vakuumske cevi kolektorjev GreenLand Systems so opremljene s “toplotno diodo”, ki povsem prepreči prehajanje toplote iz toplotnega zbiralnika nazaj v absorber, na primer v obdobjih šibkega sonca in ponoči.
 • Prilagodljivost postavitve.
  Optimalna usmeritev sončnih kolektorjev na severni zemeljski polobli je proti jugu. Če zaradi postavitve objekta ali drugih razlogov tega ni mogoče zagotoviti, ponujajo GreenLand Systems kolektorji preprosto rešitev. Vsako posamezno cev v sestavi kolektorja je mogoče obrniti tako, da v teku dneva prejme največjo možno količino sončnega sevanja.
 • Namestitev kolektorjev GreenLand Systems lahko opravi en sam človek.
  Kolektorji drugih tehnologij zahtevajo montažno ekipo ali vsaj dva delavca, dvigalo in celo prilagoditve strešne konstrukcije. Namestitev kolektorjev GreenLand Systems pa lahko opravi en sam človek in brez posebnih naprav.
 • Preprosto in hitro vzdrževanje celo med delovanjem sistema.
  
Garancijska doba
Garancijska doba za vakuumsko cev kolektorja GreenLand Systems je 5 let, za celoten kolektor pa 3 leta. Dejansko je tehnologija zasnovana in izvedena tako, da vakuumske cevi brez težav zdržijo tudi 20 let in več.
 
Kolektor deluje tudi pri odpovedi posamezne cevi in je varen pred puščanjem tekočine v primeru poškodbe ali zloma vakuumske cevi. Vsak posamezen del sistema je bil pazljivo načrtovan in izdelan, zato kolektorji GreenLand Systems zagotavljajo brezhibno in dolgotrajno delovanje tudi v najbolj neugodnih klimatskih razmerah.
  
V podjetju EKODOM poleg ostale ponudbe nudimo tudi najsodobnejše cevne vakumske solarne kolektorje blagovne znamke GreenLand Systems.
 
________________________________________________________
EKODOM je sodobno, ekološko osveščeno in inovativno podjetje, ki sledi globalnim smernicam na področju izkoriščanja solarne energije. Naše poslanstvo je usmerjeno v izdelavo in izgradnjo ekoloških in varčnih sistemov, ki bodo optimalno zadovoljevali potrebe in želje naših strank, ter v prodajo izdelkov, ki pripomorejo k lepšemu, čistejšemu okolju in prijaznejšemu jutri. Zavedamo se, da lahko z izkoriščanjem alternativnih virov energije za ogrevanje in pridobivanje elektrike prav vsak izmed nas prispeva k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v naše ozračje.
Več informacij lahko dobite tudi na naši spletni strani www.ekodom.si ali po elektronski pošti na
  
 
26. november 2007
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad