Slama je okolju in zdravju prijazen gradbeni material

Med gradbenimi materiali so vedno bolj priljubljeni naravni in okolju prijazni materiali, eden takih pa je tudi slama, ki zagotavlja odlično zvočno in toplotno izolacijo.
Slama je okolju in zdravju prijazen gradbeni material

  
Ta naravni material oziroma kmetijski stranski produkt, ki se v glavnem uporablja za nastiljanje tal v hlevih, je mogoče dobiti po precej nizki ceni.
  
Slama se za gradnjo uporablja že na stotine let in napačno je, da jo dojemate kot zastarel material. Poleg odličnih izolacijskih lastnosti ima slama povsem zdravju in okolju prijazno zasnovo.

V hišah iz slame je namreč kakovost zraka mnogo boljša kot v hišah, narejenih iz sodobnih gradbenih materialov, saj v nasprotju z betonskimi stenami slamnate dihajo. Je pa tudi material, ki ne vsebuje škodljivih snovi, kot so formaldehid, ki izhlapeva iz sodobnih materialov.

Slamnate bale bale house
Stisnjena slamnata bala ima manjšo prepustnost zraka, zaradi te tesne strukture pa nima dovolj kisika in se ne more vžgati. Pri gradnji se zato uporabljajo kockaste slamnate bale, ki jih zlagajo skupaj. Poleg tega je zaželeno, da na koncu na stene nanesete omet, saj s tem zavarujete slamo pred zunanjimi vplivi in zmanjšate nevarnost požara na minimum.
Za zunanji omet slamnatih zidov je najbolje uporabiti apneno malto. Z njo ustvarite neprepusten sloj, ki preprečuje izhlapevanje odvečne vodne pare iz notranjosti hiše, zidovi pa še vedno dihajo.
  
Stene in streha
Iz slame lahko zgradite počitniško ali stanovanjsko hišo. Slamnate stene zlahka zdržijo dvonadstropno hišo, obstajajo pa tudi primeri, ko je takšna hiša zdržala tudi po sto ali več let. Slamo je mogoče kombinirati z drugimi gradbenimi materiali: lesom, kamnom, aluminijem ali betonskimi nosilnimi konstrukcijami. Običajno jo uporabljamo za stene, z njo pa lahko prekrijete tudi streho.
  
Manjše emisije škodljivoh plinov
Slama tudi koristno vpije ogljik iz ozračja in ga zadrži znotraj bale. Tesna struktura ji omogoči, da se obenem ne razkraja. Za gradbeništvo, ki je trenutno odvisno od dragih materialov z zelo visokimi stroški porabe energije, na primer betona in opeke, je zato lahko slama dobrodošla rešitev za cenejšo gradnjo in hkrati manjše izpuste toplogrednih plinov v ozračje.
  
Vlaga in gniloba bale house walls1
Visoka vsebnost vlage (nad 70 odstotkov) v slamnatih stenah lahko povzroči presežek vlage in nastanek plesni, zato morate pri gradnji upoštevati previdnostne ukrepe in odvečno vlago redno izsuševati. Najbolje je, če stene pobarvate z barvo na osnovi, ki pomaga preprečevati nabiranje vlage. Skoraj zagotovo pa se vam ni treba bati, da bodo slamnate stene začele gniti, saj je ob zanesljivi in natančni gradnji slama odporna na razkrajanje.

 
24. marec 2012
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti