Predstavitev materiala - cement

Cement je praškasta snov, ki zmešana z vodo otrdi (se veže) tako na zraku kot pod vodo.
Predstavitev materiala - cement

    
Surovine za cement so: apnenec, glina ter lapor. Omenjene sestavine zmeljejo, pomešajo in žgo v peči. Nastali t.i. klinker zmeljejo v posebnih mlinih v prah.

Uporabljamo ga za vezivo pri pripravljanju cementne malte in betona.

Glede na namen uporabe ga doziramo različno. Za velike obremenitve se ga vmeša veliko za manjše pa manj. V betonarnah imajo za betone različne oznake v številkah (imenovane marka), ki pomenijo koliko kilogramov cementa ima beton na 1 kubični meter betona (npr. marka 400 – pomeni 400 kilogramov cementa na kubični meter betona). Ne glede na to pa v podjetjih za izdelavo cementnih izdelkov uporabljajo mnogo manj cementa za visoko obremenjene ulitke. Zaradi posebne tehnike izdelave – tlačno litje – ga lahko dodajo bistveno manj (100 kg na kubični meter pri tlačnem litju da večjo trdnost kot 400 kilogramov na kubični meter pr klasičnem vlivanju).

Omeniti velja, da vlivanje betona pri temperaturah nižjih od 0 stopinj celzija ni priporočljivo.

Voda, ki je topilo oz. potrebna sestavina za kemično reakcijo pri strjevanju betona, pri nizkih temepraturah zmrzne. Zgodi se to, da se voda razširi (led ima 1/8 večji volumen kot voda) in beton postane grudast. Tak ulitek (plošča naprimer) nima nobene nosilnosti. Prav tako je potrebno paziti pri visokih temperaturah. Voda takrat zelo hitro izhlapeva in povzroča pokanje ulitka. Priporočljivo je zalivanje betona z vodo (zalivati ga moramo z razpršenim curkom, da ne speremo cementa iz betona).

    

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah