Pametna hiša

Pametne so tiste hiše, ki se delno same upravljajo ter nam dovolijo da jih vodimo po naši volji.
Pametna hiša

 

To velja za velike poslovne ali za manjše individualne hiše. Oba tipa hiš imata sicer svoje posebnosti, vendar oba temeljita na tem, da se določeni procesi odvijajo v odvisnosti od naravnih pogojev (osvetlitev, temperatura, gibanje) in/ali vsiljenih pogojev (urnik, ročni ali daljinski poseg). Tako želimo, da je ogrevanje hiše odvisno od zunanje temperature in zasedenosti prostora, lahko pa ga s pomočjo telefonskega klica vklopimo ali dobimo informacijo, koliko je v prostoru temperatura.

Na ta način si višamo udobje, imamo večjo varnost ter nenazadnje varčujemo z energijo. V zadnjem času, ko nam povsod zmanjkuje virov energije, postaja varčevanje, oziroma racionalna raba energije edina rezerva. Pametna hiša to omogoča na najboljši način, to je dolgoročno in zanesljivo. Na začetku je investicija v opremo č električno instalacijo večja, potem pa s časom in udobjem hiša to vrača. Na to postopnost vračanja bi morali biti investitorji bolj pozorni pri odločanju o opremi, ker nesodobna instalacija v nobenem primeru ne more nuditi takega upravljanja in takega varčevanja. Električna instalacija je tista povezava med raznimi elementi, oziroma sistemi, ki omogoča tako upravljanje.
 
Obstojajo razne vrste sodobnih električnih instalacij, ki omogočajo take povezave. Razlika ni toliko v kvaliteti in ceni, kot je v daljnoročnosti sistema. Kvaliteta elektronskih komponent je že na tako visokem nivoju, da so okvare zelo redke. To pomeni, da je pri odločanju o sistemu pomembna daljnoročna zanesljivost in standardiziranost opreme in postopkov na eni strani ter design in število proizvajalcev. Tak sistem predstavljata EIB/KONNEX in LON, pri čemer je prvi bolj evropsko urejen, drugi pa ameriško svoboden.
 
Ogrevanje in hlajenje je poleg razsvetljave in žaluzij osnovna avtomatizacija v stavbah. Tukaj lahko skupaj s sistemom strojnih instalacij naredimo največ pri varčevanju, saj lahko vsak prostor individualno obravnavamo.

Elementi avtomatike in tehnologija povezav med elementi enega in drugega sistema se stalno izpopolnjujejo. Tako so lahko včasih nerešljivi problemi sedaj z novim pristopom čisto enostavni. Značilen primer je obnova starih stavb, kjer so zaželeni čimmanjši gradbeni posegi in jih želimo vseeno narediti kot pametne hiše. S sodobno radijsko tehniko, ki ima elemente, ki ne potrebujejo žic ali baterij, ter ne potrebujejo vzdrževanja je to možno. To lastnost, da sta stikalo ali temperaturni regulator na poljubnem mestu izkoriščamo tudi pri premakljivih stenah ali pri posebnem designu, ko je to enostavno prilepljeno na steklo ali marmor.
 
V pametni hiši lahko poleg razsvetljave, žaluzij, ogrevanja in klime krmilimo tudi ozvočenje. V vsakem prostoru, tudi v kopalnici, imamo zvočnik in dve tipki v istem designu kot celotna hiša, kjer lahko izbiramo postajo in jakost. Centralna enota je ena za celo hišo.
 
Poleg povezav preko telefonske zveze je sedaj še bolj aktualna zveza internet. Tako lahko sedaj lastnik hiše preko internetne zveze vidi kaj se dogaja v hiši, koliko je temperatura v prostorih, vklopi savno ali pripravi hišo na primerno temperaturo. To vse je možno na kateremkoli fiksnem ali mobilnem priključku. Prav tako dobi obvestilo, če je zmanjkalo goriva ali če je v okvari.
 
Pametne hiše niso samo nove ampak se lahko tudi stare individualne ali poslovne stavbe predelajo v sodobne. Le s takimi predelavami bo možno varčevati z energijo, kar pa je bistvo v sodobnem svetu.

 

 
Vir: Elsyst
01. januar 1970
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ