Opeka v gradbeništvu

Opeka je zaradi odličnih lastnosti še vedno nepogrešljiv gradbeni material.
Opeka v gradbeništvu
     
V celotnem zahodnem svetu so umetnost pridobivanja opeke širili Rimljani. Kamorkoli so jih vodili osvajalski pohodi, so jo vselej prinesli s seboj. Rimljane je odlikoval smisel za praktično uporabnost, prav tako so dojeli prednosti, ki jih je opeka predstavljala pri gradnji obokov; to potrjuje veliko število še danes ohranjenih primerov. Opeka je v rimskem imperiju zavzemala vodilno mesto med vsemi gradbenimi materiali in je še danes eden od najpomembnejših.

Naravne osnovne sestavine opeke so še vedno nespremenjene. Opeka je narejena iz zmesi gline, peska in vode. Sodobna opeka ima zmanjšano gostoto opečne mase s postopkom poroziranja, s čimer je dosežena bistveno manjša toplotna prevodnost. Opeka je oblikovana v posebnih kalupih, kjer jo potem z žico razrežejo na želeno velikost. Po izdelavi se suši in utrjuje v žgalnih pečeh. Po končanem žganju je potreben še poseben postopek solne impregnacije, s katero se doseže neprepustnost in lepši zunanji videz.
 


Opeko odlikuje veliko lastnosti, zaradi katerih je nezamenljiva. Odlikuje jo dobra statična nosilnost in stabilnost, odlična ekološka bilanca, skoraj neomejena življenjska doba, prijetna bivanjska klima, odlična toplotna izolacija in akumulacija, zelo dobra protihrupna zaščita in najboljša protipožarna zaščita.
 


Pomemben člen pri nakupu opeke predstavlja tudi certifikat, ki ga lahko zahtevate od proizvajalca ali trgovca, iz katerega je razvidno, da je proizvod proizveden v skladu z zakonskimi predpisi in redno kontrolo ter zagotavlja, da opeka izpolnjuje vse zahteve v zvezi s kvaliteto.

Nenazadnje je pomembno omeniti tudi dejstvo, da mora biti opeka narejena iz ekološko čiste surovine, brez dodatnih umetnih primesi, saj le tako zagotavlja prijeten in zdrav dom.
  
vir: http://www.arhivo.com/opeka-v-gradnji
 
Vir:
25. februar 2012
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!