Odpiranje oken

Ste že kdaj pomislili zakaj se okna odpirajo tako kot se?
Odpiranje oken
   
Zasučete kljuko in okensko krilo se odpre v notranjost. Tako lahko očistite steklo z zunanje strani, prezračite prostor, pogledate ven in še kaj bi se našlo. Opravilo postane malce bolj nerodno, če je okno vgrajeno pod stropom, npr. v kletnih prostorih, ali če imate pod oknom mizo.
  
Kaj pa strešna okna? Malo drugače, kaj ne. Potegnete za ročico, potem se pa okensko krilo zasuče. Na vrsti je čiščenje zunanje strani stekla, namestitev zunanjega senčila, zračenje, ... Ob pravilni izbiri načina odpiranja je miza pod oknom nemoteča. Poglejmo si kaj je pravilna izbira.
   
Strešno okno z ročico za odpiranje zgoraj
Strešno okno naj bi bilo vgrajeno na isti višini kot fasadno okno, torej spodnji rob okoli 90 – 100 cm od tal. V takšni situaciji je nujna izbira okna, ki ima ročico za odpiranje na zgornjem delu. To omogoči, da imamo pod oknom npr. mizo ali omaro, okno pa še vedno brez težav odpremo. Če bi se odločili za okno s kljuko spodaj bi morali »splezati« na mizo, da bi prišli do nje. Pri praznem prostoru pod oknom bi se ob vsakem odpiranju morali skloniti, odpreti okno in se umakniti, da nas zgornji del okna ne udari po glavi, ko se zasuče. Pravo strešno okno vam omogoči vgradnjo okna na takšno višino, da se skozenj vidi na okolico tudi ko sedimo, uporabnost prostora pod oknom in enostavno odpiranje.
  
Sodobne mansarde se ne zapirajo s stropom na 240 cm, temveč se pustijo odprte do slemena. Tako izkoristimo eno največjih prednosti mansarde – osvetlitev tudi na sredini prostora. Blizu slemena moramo vgraditi dodatna strešna okna, katera pa ne moremo doseči z roko. Kako jih pa potem odpirati? Če izberete okna z ročico zgoraj je rešitev enostavna. Takšne ročice ni potrebno zasikati ampak deluje le na poteg in potisk. Zato za visoko vgrajena okna potrebujete le originalno palico s katero potegnete ali potisnete odpiralno ročico. Če bi imeli kljuko, katero je potrebno zasukati je opravilo precej težje in največkrat povezano z lestvijo ali vsaj stolom.
 

Strešno okno z ročico spodaj
Takšno okno je primerno le, če je spodnji rob okna na 130 – 150 cm in se odpira le na ven. Tako nam omogoči, da se skozi okno lahko sklonimo in se naužijemo zunanjega zraka. Pomanjkljivost takšne rešitve je v neuporabnosti prostora pod oknom saj  moramo kljuko doseči tudi za zapiranje. Kljuka  je v odprtem položaju namreč 60 cm višje in bolj navzven. Zato je strešno okno s kljuko spodaj zelo omejeno uporabno. Tudi od sukanju okenskega krila v položaj za čiščenje morate paziti, da vas ne udari po glavi.

Nekoliko bolj strnjeno. Veliko bolj univerzalno je strešno okno z ročico zgoraj. Omogoči pravilno višino vgradnje brez oviranja uporabe prostora. Lahko se opremijo tudi z opremo za električno odpiranje. Strešna okna z ročico spodaj so uporabna le tedaj, ko imamo možnost izdelati in uporabljati imitacijo terase. Niso pa primerna za visoko vgradnjo saj ne dosežemo kljuke ob odprtem oknu, če je pa pod oknom pohištvo imamo težave tudi pri odpiranju okna.
  
Sicer si lahko pogledate nasvete o tem na internetnih straneh proizvajalcev strešnih oken.
Prijetno bivanje v mansardi vam želim.
  
Vojko Golmajer


Pravo strešno okno vam omogoči vgradnjo okna na takšno višino, da se skozenj vidi na okolico tudi ko sedimo, uporabnost prostora pod oknom in enostavno odpiranje.
    

Takšno okno je primerno le, če je spodnji rob okna na 130 – 150 cm in se odpira le na ven. Tako nam omogoči, da se skozi okno lahko sklonimo in se naužijemo zunanjega zraka. Pomanjkljivost takšne rešitve je v neuporabnosti prostora pod oknom saj  moramo kljuko doseči tudi za zapiranje.
   
 
Vir:
05. oktober 2008
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah