Obnova starega lesenega poda

Pod številnimi tekstilnimi talnimi oblogami se skrivajo neodkriti "zakladi": stari leseni podi. Sicer ohranjeni, a grdi na pogled. Podarite jim njihov pravi lesk.
Obnova starega lesenega poda

      
S pravim orodjem sploh ni tako težko. Ohranjen lesen pod, čeprav je v desetletjih postal grd, je vreden obnove. Vse, kar je za ponovno oživitev te dragocene talne obloge potrebno, lahko domači mojstri kupite ali pa si izposodite. Z velikim brusilnim strojem in majhnimi brusilniki (lahko uporabite tudi tračni ali kotni brusilnik) boste s tal izbrisali sledi desetletij.

Korak za korakom boste pri delu opazili, kako bo umazan, temen in zdrsan pod postajal sijoče lep parket ali lep star ladijski pod. Primeren čas za prenovo parketa ali ladijskega poda je lahko takoj po prenovi stropov in sten. Tako preprečite, da bi sprana barva, lepilo za tapete ali lak kapljali na sveže prenovljen lesen pod in na njem pustili svoje sledi.

Priprave pred brušenjem so preproste: vse pohištvo, preproge in zavese odstranite iz prostora, kjer boste sanirali tla. Potem odstranite zaključne letve. S širokim dletom, ki vam služi kot vzvod, boste hitro opravili. Štrleče žeblje previdno potolcite s kladivom, odpadle parketne paličice ponovno zalepite. Nato s sesalnikom očistite prostor. Z brušenjem bo leseni pod postal spet gladka in lepa površina. Star in umazan pod morate zbrusiti večkrat, da bo spet čist. Z brusnim papirjem (granulacija 40 ali 24) odstranite umazanijo in globlje vdolbine. Nato brusite z brusnim papirjem granulacije 80. Prav tako morate zbrusiti parket ob robovih s posebnim ročnim strojem. Pred zadnjim brušenjem preglejte pod, če so ostale še kakšne vdolbine in fuge, ki jih morate zapolniti s kitom za les. Lahko ga pripravite tudi sami: izravnalno maso zmešate iz raztopine za kitanje fug in brusnim prahom, ki ga vzamete iz vrečke brusilnika. Tako boste zadeli pravi odtenek lesa. Končno zbrusite tla s finim brusnim papirjem granulacije 100. Nato pod očistite. V besedilih ob slikah poglejte, na kaj morate biti pozorni pri posameznih korakih brušenja. Da bo vaš lep stari parket, ki ste ga z veliko dela podarili novo površino, še dolgo obdržal svoj sijaj, ga morate redno vzdrževati. V bivalnih prostorih morate leseno površino najpozneje vsake tri mesece premazati s tankim slojem loščila za parket. Loščilo daje parketu sijaj in ga tudi dodatno zaščiti. Obremenjene površine, npr. na hodnikih in v prehodnih prostorih, morate zloščiti približno vsake štiri tedne. Loščilo za parket lahko dodate vodi, s katero čistite lesene površine. Krpa, s katero brišete les, ne sme biti premokra, ampak le vlažna.

Nasvet:
Po prvem brušenju stresite brusni prah iz vrečke. Ta prah je še zelo temen (star loščilni vosek in prah). Iz prahu nadaljnjega brušenja lahko pripravite fugirno maso z ustreznim barvnim odtenkom.

1.  2.  3.

1 Odstranite zaključne letve in jih oštevilčite ali označite, da jih boste pozneje lahko spet pritrdili.

2 Na valj brusilnika namestite ustrezen trak brusnega papirja. Z debelino zrn 40 ali celo 24 ste dobro opremljeni za grobo brušenje.

3 S strojem brusite parket (progo poleg proge, naprej in nazaj). Nikoli ga ne pustite stati na enem mestu.

4.  5.  6.

4 Po prvem brusu je večina poškodb odstranjenih in vdolbin izravnanih. Na desni so dobro vidne grobo zbrušene proge.

5 Kjer z brusilnim strojem površine ne morete zbrusiti, si pomagajte z rotacijskim brusilnikom. Z njim lahko brusite lak in les po mili volji tudi pod radiatorji.

6 Za problematične dele imate na voljo še kotni brusilnik. Z njim obdelate robove. Nastavite še brusilni kolut...

7.  8.  9.

7 ... in potiskajte stroj po zunanjih robovih. Brusna plošča pride tudi do stene. Delo s kotnim brusilnikom je enostavno.

8 Le v zadnjih kotičkih morate pod zbrusiti ročno. Vendar pa z grobim brusnim papirjem delo hitro končate. če imate trikotni brusilnik, rešite tudi ta problem strojno.

9 Tla so zdaj ravna in surova. če je tudi vaš parket videti tak kot naš, boste morali uporabiti izravnalno maso. Iz brusnega prahu in...

10.  11. 

10 ... kita za les sami zmešajte maso. Prednost: dobite fugirno maso, ki ima enak barvni odtenek kot pod.

11 Maso zmešajte kar v kakšni stari posodi. Z lopatico zajemite maso...

12.  13. 

12 ... in diagonalno zapolnite večje fuge in razpoke. Lopatico držite z obema rokama in ob nanašanju močno pritiskajte, na koncu odstranite ostanke.

13 Po delni izravnavi sledi obdelava celotne površine surovih tal. Fugirno maso nanesite in razgladite z vijugasitmi gibi sem ter tja.

14.  15.

14 Po 20 minutah lahko delate naprej. Z rotacijskim brusilnikom gladko zbrusite površino in mesta, ki ste jih zapolnili. Trdno držite stroj.

15 Prah dobro posesajte. Z brisačko, ki je lahno naoljena in tako pobere tudi najmanjše prašne delce, boste površino temeljito očistili.

16.  17.

16 Osnovni premaz nanašajte z valjčkom najprej  prečno, nato še po dolžini. Nanos naj ne bo predebel, vmes pa ne sme biti luknjic.

17 Vmesno in končno brušenje opravite z rotacijskim brusilnikom. Pazite, da bodo polkrožni gibi zmeraj enakomerni.

18.

18 Lak nanesite dvakrat ali trikrat. Uporabili smo lak za parket na vodni osnovi (ne vsebuje topil). Za nadaljnjo nego priporočamo loščilo za parket.

  
povzeto s strani

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti