Nepravilna višina vgradnje strešnih oken v mansardi

Ali se vam je že zgodilo, da vas je mojster, ki je prišel opraviti določeno delo k vam domov, prepričeval s svojo idejo o izvedbi naročenega dela!

 
Torej le previdno! Niso vse mojstrove ideje pravilne in najboljše za vas. Nujno se morate podučiti (do določene meje) o delu, ki ga bo mojster izvajal, sicer se pogosto zgodi, da z delom ne boste zadovoljni, vendar je za popravke prepozno.

 

Izgradnja ali adaptacija mansarde, predstavlja povprečnemu mojstru nemajhen izziv. Nemalokrat so premalo podučeni, delo izvajajo tako, kot ga je zadnjih 20 let, dodatno izobraževanje je redkost…In ena od napaka, ki jo zelo pogosto srečujemo je, previsoka vgradnja strešnega okna.

 

Marsikje še vedno velja staro prepričanje, da morajo biti strešna okno visoko vgrajeno, ker bodo tako dala največ svetlobe in nas skrila pred pogledi sosedov. Napaka! Res je, da bodo dala bolj razpršeno svetlobo v prostor, vendar okno ne opravlja ostalih dveh funkcij: razgled in možnost enostavnega rokovanja (zračenja). Strešno okno mora, tako kot vsako vertikalno okno, najprej izpolnjevati glavne tri funkcije. Dovod naravne svetlobe, dovod svežega zraka in možnost razgleda na okolico. Natančna višina je odvisna od strešne konstrukcije in od samih uporabnikov mansarde. Družina, katere člani niso višji od 180 cm, naj imajo vgrajena strešna okna primerno nizko (zgornja višina največ 200 cm od tal) in obratno, pri izrazito višjih osebah, je lahko zgornji rob okna tudi višji od 220 cm.

 

Velikokrat mojstri vgradijo okna na sebi primerno višino, kar je največkrat previsoko za domače uporabnike. Zato je pomembno, da se natančno (do centimetra) dogovorite z mojstrom za višino vgradnje. Optimalna vgradnja je spodnji rob 90 cm od tal in zgornji rob 200 cm.

Pogosto se dogaja tudi, da strešna konstrukcija onemogoča pravilno višino vgradnje. Zato je pomembno pravilno načrtovanje vsake novogradnje. To pomeni določitev pravilne višine parapetnega zidu. Optimalno je: 3 vrste opeke in betonski venec, pri povprečnem naklonu strehe okoli 40 stopinj. Na ta način lahko zagotovimo pravilno višino vgradnje okna. In naj vas ne zavede prepričevanje mojstra, ki bo zidal parapetni zid, da »še eno šaro več ali pa dve bo ravno prav.« Ne bo! Stojne višine bo sicer res več, izgubili pa boste neprecenljivo: razgled! Globoko dvomim, da dodatnih deset kvadratnih metrov stojne višine lahko opraviči izgubo tako pomembne funkcije strešnega okna, kot je stik z okolico, kar ne pomeni le stik z nebom, ampak stik z vašim domačim dvoriščem in s sosednjim gozdičkom.

 

Pri adaptaciji obstoječega podstrešja se velikokrat srečamo s previsokim parapetom. Na voljo sta dve tehnični rešitvi. Prva je polička pod oknom, ki mogoča, da okno spustimo za nekaj 10 cm nižje. Druga rešitev, za zelo visoke parapetne zidove, je strešno okno, ki preide v vertikalno okno. Za detajl povprašajte pri znanih proizvajalcih strešnih oken.

 

Stanovanje oblikujemo za nekaj desetletji ne samo za jutrišnji dan, zato je nujna dolgoročnost pri planiranju. Enkrat, ko se dela zaključijo, zagotovo ne bomo šli ponovno popravljat, kar nam ni všeč. Zato je priprava na izvedbo veliko pomembnejša, kot se nam dozdeva.

 

Lara Romih, u.d.i.a.

Pogosto se dogaja tudi, da strešna konstrukcija onemogoča pravilno višino vgradnje. Zato je pomembno pravilno načrtovanje vsake novogradnje. To pomeni določitev pravilne višine parapetnega zidu. Optimalno je: 3 vrste opeke in betonski venec, pri povprečnem naklonu strehe okoli 40 stopinj. Na ta način lahko zagotovimo pravilno višino vgradnje okna.

Za zelo visoke parapetne zidove lahko uporabimo rešitev, kjer strešno okno preide v vertikalno okno. Za detajl povprašajte pri proizvajalcih strešnih oken.

Funkcija strešnega okna je tudi stik z okolico, kar ne pomeni le stik z nebom, ampak stik z vašim domačim dvoriščem in pokrajino.

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!