Napotki, kako položiti talno keramiko

Keramična tla ponujajo zelo atraktivno in trpečno alternativo ostalim talnim oblogam.
Napotki, kako položiti talno keramiko

[uvod]
Na trgu so na voljo v različnih dimenzijah in barvah, za lažjo prilagajanje okrasu vsakega prostora. Keramična tla lahko preživijo leta in leta brez vzdrževanja. Za dodatek je pa zelo lahka montaža oz. polaganje talnih keramičnih ploščic.
   
Keramične ploščice imajo samo eno zahtevo, pogoj - imeti morate ravno, gladko in trdo podlago. Keramične ploščice niso upogljive, fleksibilne, zato se rado zgodi, če so položene na nezaglajeno in premalo togo podlago, da preprosto počijo. Priporočljivo je, če nimate dovolj "višine" za obnovljen estrih, razmišljati o sekundarnem tlaku - t.j. 1 cm debelih vezanih lesenih ploščah (kar je tudi časovno hitrejša izvedba kot z estrihom) in sicer vse samo zato, da keramiki zagotovite boljše pogoje za montažo in dolgo življensko dobo.
  
[koraki]
1/ Pričeli bomo z izdelavo "vodilne črte" za polaganje keramičnih ploščic na pripravljeno podlago in izvedli "suho polaganje" - polaganje ploščic brez lepila, da preverimo kako lepše ležijo v prostoru.
S kredo zarišite linijo pravokotno na vstopna vrata v prostor (z uporabo kotnika). Priporočamo vam polaganje ploščic od vrat v notranjost prostora, kajti vsak želi videti polno vrsto ploščic ko vstopi v prostor (prirezane pa ob stenah).

    

2/ Ploščice polagajte od vrat proti nasprotni steni (seveda ob vodilni črti) in pri tem uporabljajte enak razmak med ploščicami (to najlačje izvedete s PVC križci, ki jih različnih dimenzij dobite v vsaki bolje založeni trgovini s keramičnimi ploščicami) zaradi kasnejših enakomernih fug med posameznimi ploščicami.

3/ Ko s položenimi ploščicami pridete do nasprotne stene in ne morete več položiti cele ploščice, vzemite dolgo letev (lahko je lesena, ki je cenejša, lahko aluminijasta) in jo pritrdite na podlago z vijaki. Sedaj polagajte ploščice (še vedno na suhi način) ob tej letvi v obe smeri.

    

4/ Na podlagi preostalega prostora na obeh stranskih stenah preračunajte za koliko lahko premaknete vrste, da boste dobili enake robove na obeh straneh. Na podlagi izračuna narišite drugo vodilno črto. Stik te črte in letve iz točke 3 bo vaša začetna točka, medtem ko prve vodilne črte (točka 1) ne potrebujete več.

5/ Z uporabo debelo nazobčane nanesite lepilo za keramične ploščice v začetni kot (točka 4). Priporočamo da lepilo nanesete na manjšo površino naenkrat - na približno 0,5 m2.

   

6/ Ko polagate posamezno ploščico jo trdno položite v lepilo. Z gumijastim kladivom lahko narahlo potolčete po njej (seveda je defnicija narahlo tudi zelo odvisna od kvalitete izbranih keramičnih ploščic), da se lepilo prime po celi površini ploščice. Pri vsem tem pa ne pozabite na ustrezen presledek, razmak, ki ga najlažje zagotovite s plastičnimi križci.
Ploščice polagajte nazaj in naprej po sobi, naenkrat pa zgolj le površino veliko priblično 0,5 m2 (tisti z več izkušnjami boste že sami precenili koliko zmorete položiti preden se lepilo začne sušiti).
Ko pa ploščice (tisti del sobe, ki ste ga položili s celimi ploščicami) položite v celoti, jih pustite mirovati čez noč. Naslednji dan bo lepilo toliko prijelo, da boste lahko nežno hodili po njih in dokončali polaganje še ob stenah.
   
7/ Za obrez ploščice položite ploščico točno čez zadnjo celo položeno ploščico. Sedaj vzamete drugo celo ploščico in jo (z upoštevanjem razmaka) priložite k zidu, ob zid. Preko prve ploščice naredite črto. To je črta po kateri morate odrezati ploščico.

   

8/ Za odrez ploščice lahko uporabite nož za rezanje keramičnih ploščic ali pa tudi nož za rezanje stekla.

9/ Položite ploščico na rob delovne mize in odlomite del ploščice. Za zapletene odreze uporabite ščipalke za keramiko ali žago.

    

10/ Ko ste položili vse ploščice in je lepilo "prijelo" povsod, lahko nadaljujete s fugiranjem. Fugirno maso zmešajte po navodilih proizvajalca. Maso na površino nanesete z gumijasto lopatko pod kotom 45°z utiranjem v fuge, razmake med ploščicami.

11/ Odvečno maso obrišite s površine z mokro gobo. Bodite pazljivi, da pri tem ne odstranite mase tudi iz fug. Ko pa se masa ustrezno strdi (beri navodila proizvajalca), pa lahko dokončno očistite površino morebitnih ostankov.
Prve tri dni je priporočljivo močiti položeno površino, kajti s tem nudite boljše pogoje za delovanje lepila med keramičnimi ploščicami in estrihom. Ta mokrota bo tudi pripomogla k boljši odpornosti in manjši razpokanosti fugirne mase v fugah.
   
Želimo vam obilo užitkov ob delu.

OPOZORILO:
vedno uporabljajte začčito za oči med delo z mehanskim in udarnim orodjem

TRAJANJE DELA:
- začetnik 8-10 ur
- srednje spreten 7-9 ur
- zelo spreten 6-8 ur

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!