Napake pri vgradnji oken - 2.del

Mirno lahko rečemo, da na slovenskem trgu ni slabih oken, saj so investitorjem na voljo kakovostni izdelki, s katerimi je mogoče doseči različne stopnje energijske varčnosti. Žal se pri njihovi vgradnji prepogosto dogajajo napake, zaradi katerih nastanejo toplotni mostovi. Posledica je plesen, ki se prej ali slej razvije v prostorih in občutno poslabša kakovost bivanja.
Napake pri vgradnji oken - 2.del
 
Premalo izolirane špalete
Napaka: Premalo toplotno izolirane špalete so ena najpogostejših napak pri vgradnji stavbnega pohištva, posledica pa je toplotni most na tem mestu in z njim povezana plesen. Idealno bi bilo, da bi bilo na špaletah toliko toplotne izolacije kot na fasadi, a to pri prenovi običajno ni izvedljivo.

Rešitev: Toplotnim mostovom na tem mestu se v celoti izognemo, če so okna vgrajena v ravni liniji z zidom in so lahko špalete izdelane iz toplotne izolacije fasade. Ker pa le malokdo upošteva to priporočilo, so dva ali trije centimetri izolacije, kolikor po menjavi oken običajno ostane prostora na špaletah, zelo pogosta rešitev, a nikakor zadostna, da bi se izognili težavam. Če okna niso vgrajena v ravni liniji z zidom in želimo v celoti izničiti toplotne mostove, je rešitev izdelava tako imenovane macete – na vseh štirih straneh okrog okna je treba odstraniti (izštemati) del zidu, in sicer toliko, kolikor bo debela toplot­na izolacija. Tako bodo špalete izdelane iz toplotne izolacije in s tem izničeni toplotni mostovi.
Zunanje okenske police brez toplotne izolacije
Napaka: Pri menjavi stavbnega pohištva pogosto zamenjamo tudi okenske police. Če jih namestimo neposredno na zid in pod njimi ni toplotne izolacije, se bo na spodnjem robu okenskega okvirja v bivalnih prostorih pojavila plesen.

Rešitev: Najprej je treba poskrbeti za ustrezno podlago, dobro mehansko pritrditev in zadosten naklon, da bo voda odtekala od okvirja okna proti robu. Preden vgradimo polico, pa je treba na podlago namestiti toplotno izolacijo. Stik med okvirjem okna in polico mora biti vodotesen in hkrati dovolj paroprepusten, da lahko voda, ki je morda vendarle pritekla v stik, izhlapi. Polica mora biti ob stiku s špaleto oblikovana tako, da ni neposrednega stika zaključnega sloja fasade in vodoravne ploskve police. Prav tako je treba zagotoviti, da voda s police ne bo tekla po fasadi.
Kamnite obrobe so toplotni most
Napaka: Lastniki hiš pod spomeniškim varstvom morajo pri obnovi ohraniti zunanjo podobo objekta. Kamnite obrobe okrog oken ali vrat pa so izrazit toplotni most, če nismo poskrbeli za toplotno izolacijo.

Rešitev: Pred začetkom obnove je treba začas­no odstraniti vse kamnite obrobe. Nato okrog okna odstranimo del zidu v debelini bodoče toplotne izolacije in širini kamnitih obrob. Maceto obdelamo z malto in nanjo prilepimo toplotno izolacijo. Kamnite obrobe nato na zunanji zid pritrdimo s sidri. Plast toplotne izolacije med vgrajenim oknom (ali vrati) in kamnito obrobo naj bi bila enako debela kot na fasadi. Z opisanim načinom preprečimo prehod hladu iz kamnite obrobe na okenski okvir. Če tega ne naredimo, bo okenski okvir vedno podhlajen, kar pomeni kondenzacijo notranje vlage in plesen.
Zunanja podometna roletna omarica
Napaka: Da bi lahko vgradili podometno zunanjo roletno omarico v prekladi, je okno pogosto vgrajeno približno deset centimetrov v notranjost gradbene odprtine. Posledica: toplotni mostovi na vseh štirih straneh (špaletah), saj ni dovolj prostora za toplotno izolacijo špalet.

Rešitev: Vgradnja okna v ravni liniji z zunanjim zidom, še bolje pa od pol do enega centimetra čez to linijo, je najboljša rešitev. Tako bo dovolj prostora za lepilo toplotne izolacije, ta pa se bo tesno prilegala okenskemu okvirju. Če to ne zadostuje in zadnji del preklade ostane brez toplotne izolacije, lahko nad zgornji okvir okna damo dva profila in pridobimo prostor za montažo roletne omarice na okenski okvir po vsej višini. V tem primeru mora biti okno vgrajeno v ravni liniji z zidom. Druga možnost je, da najprej na vse štiri strani okenske odprtine namestimo toplotno izolacijo v enaki debelini, kot bo na fasadi, šele nato pa naročimo izmere za nova okna. Vedeti je treba, da potrebujemo za okno dimenzij 100 x 100 centimetrov odprtino 140 x 140 centimetrov, če želimo vgraditi 20 centimetrov toplotne izolacije. Tretja možnost pa je nadometna roletna omarica, ki je sicer vidna, a reši težave s toplotnimi mostovi.
 
Ne spreglejte 1. dela napak pri vgradnji oken.

vir:  deloindom.si
 
Vir:
10. maj 2016