Nakup stavbnega pohištva 2/3 - izbira materiala

Pripravili smo vam mini serijo nasvetov na temo nakupa stavbnega pohištva (oken in vrat), na kaj morate biti pozorni in česar ne smete spregledati.
Nakup stavbnega pohištva 2/3 - izbira materiala
 
Začne se pri izbiri materiala. Izbiro ALU oken priporočamo predvsem za poslovne objekte in energetsko manj zahtevne gradnje. Za stanovanjske objekte se izbira navadno omeji na PVC ali les. Sodobna tehnologija izdelave in obdelave materialov omogoča, da ni bistvenih razlik med doseganjem energetske učinkovitosti in vzdrževanjem.

Sledi izbira tipa okna in njegovih lastnosti. V kolikor opravljate klasično adaptacijo, brez zahtev po večji energetski učinkovitosti, vam bo dober svetovalec oziroma prodajalec svetoval nakup oken s skupno toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,90 W/m²K, s tremi tesnili in primerno zasteklitvijo. V primeru, da gradite ali prenavljate stavbo, ki se bo po energetski učinkovitosti uvrščala med nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo, pa izberite okna in vrata, ki spadajo v najvišji razred energetske učinkovitosti s toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,60 W/m²K. Kakovostna okna za energetsko učinkovito gradnjo vam ne bodo zagotovila samo toplotne, pač pa tudi odlično zvočno in protivlomno zaščito, še posebej, če je steklo lepljeno v krilo.
 
Zadnje čase je veliko slišati o dihanju oken. Svetujemo vam, da se pri nakupu oken primarno osredotočate na energetsko učinkovitost izdelka in na tesnjenje, kajti to sta osnovni funkciji okna na podlagi katerih se opravljajo tudi testi kakovosti. Seveda je pomembno, da vaši prostori dihajo, svež zrak pa jim zagotavljajte skozi vaša okna. Za učinkovito izmenjavo zraka je dovolj, če tri- do štirikrat dnevno za pet minut odpremo okna, tako da naredimo prepih. Poceni in varna rešitev je tudi sistem okovja za vzporedni odmik, ki okensko krilo za nekaj milimetrov odmakne od stičnih tesnilnih točk in tako omogoča pretok zraka po celotnem okvirju okna. Ta način  vzpostavi kroženje zraka v prostoru, hkrati pa je tudi varen in zdrav.

Vrata bela   Vrata siva crom

Tako kot izbira oken, naj bo tudi izbira vrat preudarna in naj se prav tako začne pri izbiri materiala. Med najbolj vzdržljive spada aluminij, zato ga priporočamo za vhode z veliko frekvenco prehoda. Ob vzdržljivosti je pri vratih pomembna tudi varnost in energetska učinkovitost. Za energetsko učinkovitejše objekte priporočamo vrata iz umetnega materiala (PVC), saj je ta boljši izolator. 

ajm logoV podjetju AJM okna-vrata-senčila d.o.o. se zavedajo, da je nakup stavbnega pohištva velika investicija. Prav zato vam oken in vrat ne bodo samo prodali, pač pa vam bodo brezplačno svetovali in opravili merjenje. Zadovoljstvo kupcev dokazujeta tudi prejeta certifikata o zadovoljstvu kupcev (Trusted Brand) in odličnem razmerju med kakovostjo in ceno (Best Buy Award).
 

Fotografije kataloga Page 532
 
Vir:
25. avgust 2014
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah