Nakup oken: prednosti, ki stanejo

Številni kupci oken se ob odločitvi izbire proizvajalca pogosto srečajo s težavami, katerega izbrati, kakšna je realna cena, kakšen izdelek izbrati in tudi, kar je zelo pomembno, kako je z montažo. Na trgu je veliko proizvajalcev in še več prodajalcev, tako da je odločitev zagotovo težka.
Nakup oken: prednosti, ki stanejo
  
In tukaj je marsikaj izjemno pomembno, kupec pa se pogosto sreča z velikimi težavami, kaj mora vsebovati celotna ponudba, kako je z montažo in kje se skrivajo prednosti, ki jih je vredno pošteno plačati.

Montaža – kaj to pomeni in do katere stopnje? Kako mora biti okno zaključeno znotraj in zunaj?
Montaža okna pomeni, da je okno postavljeno horizontalno in vertikalno v ravnino, sidrano z vijaki ali sidri ter zatesnjeno z dogovorjenim materialom. Ta material je v večini še vedno PU-pena, zaradi zahtev Eko sklada in ozaveščenosti investitorjev pa je vedno več tudi RAL-montaže, kjer se uporabljajo različni materiali, pomembno je le, da so ustrezno certificirani.
Zaključevanje obrob je pojem, ločen od montaže, in je posebno pomemben pri obnovah, kjer je treba po demontaži starega okna in montaži novega narediti tudi zaključke. Ti pa so lahko zelo različni in jih je toliko, kolikor je različnih starih obstoječih oken.

Odločitev za roleto, zunanje žaluzije in/ali komarnik že ob nakupu
Vgradnja senčila ob montaži okna ni enoznačen pojem. Nadokenske rolete je na primer nujno montirati ob montaži okna, medtem ko so predokenske rolete, zunanje žaluzije in komarniki odvisni od dejstva, ali gre za obnovo ali novogradnjo. Pri modernih novogradnjah so tako v porastu zunanje žaluzije, ki pa imajo svoj način montaže. Najprej se vgradi okno, nato masko zunanje žaluzije, potem pride na vrsto fasada in šele nato se vgradi žaluzije in komarnike.

Razlike v ceni okna
Največkrat pride do njih zaradi celotne sestave okna. Profili na trgu so tako kot druge stvari v življenju različnih kakovostnih in cenovnih razredov. Razlike v profilu laični investitor ne opazi, lahko le zaupa mnenju in izkušnjam drugih. Nato je tu okovje, kjer je pet vodilnih evropskih proizvajalcev relativno izenačenih v kakovosti in delovanju, imajo pa potem ponudniki različne ravni ponudbe varnosti, površinske obdelave okovja, števila zapiral in podobno. Steklo je parameter kalkulacije, ki ima tudi določen vpliv. Kakovostni slovenski proizvajalec stekla ima recimo mnogo višjo ceno kot nizkocenovni vzhodnoevropski proizvajalec. Kvaliteto in servis kupec opazi pozneje. Največjo postavko v proizvodni ceni okna pa ima amortizacija proizvodnje in plače. Slovenski proizvajalec oken, ki svojih zaposlenih ne plačuje minimalno, svoje obveznosti poravnava pravočasno in ima vizijo poslovati dolgoročno ter s kakovostnimi obdelovalnimi stroji, ne more cenovno konkurirati podjetjem, ki tega evropskega načina poslovanja ne spoštujejo, ali pa ponudnikom, ki okna uvažajo iz vzhodnoevropskih držav z nizkocenovnimi proizvodnjami.

Na kaj je potrebno paziti pri predračunih
Pri predračunih je treba upoštevati dejstvo, da ljudje največkrat pogledajo le končno ceno in ne opazijo pomembnih podrobnosti v predračunu. Boj za stranke je pri nekaterih podjetjih zrasel celo do te mere, da namenoma zavajajo naročnike, da se le odločijo za njihov produkt oziroma storitev.

Demontaža starega okna in odvozom na deponijo
Demontaža starega okna vključuje zaščito prostorov, demontažo okna, pospravljanje in odvoz na deponijo podjetja, kjer se vsako okno razstavi na steklo, les, plastiko, železo,…
Vse te materiale potem ločujejo in reciklirajo pri pooblaščenih izvajalcih.
 
Kako pa garancija? Za profil, steklo, celotno okno z montažo.
Garancija je ločena za okovje, profile, steklo, storitev in senčila. Za vse razen za storitev je vedno soodgovornost proizvajalca okna in primarnega proizvajalca materiala. Resna podjetja garancije vedno upoštevajo, obstajajo pa tudi mejni primeri, ko gre za napake na izdelkih, ki niso predmet garancij. Predvsem so pomembne skrite napake in vidne napake – te je treba sporočiti v zakonsko določenem roku, sicer ne veljajo. Ravno zaradi teh je na trgu največ sporov na področju stavbnega pohištva.

Mogoče še kakšen nasvet?
Pri nakupu novih oken ni univerzalnega nasveta. Za material se glede na izkušnje drugih in osebne preference odloči vsak sam. Proizvajalca in monterja večinoma izbere vsak na podlagi referenc, nekateri tudi na podlagi cene. Vsakomur priporočamo tudi, da si ob nakupu oken ogleda proizvodnjo proizvajalca, se pozanima o tem, ali so monterji podizvajalci ali zaposleni pri podjetju, v sedanjih časih ne škodi niti ogled finančnega stanja prodajalca. Od naročila do izvedbe del po navadi pretečejo od štirje do deset tednov, odvisno od zahtev kupca.
Sama montaža enega okna s PU-peno traja od pol ure do ene ure, po smernicah za RAL-montažo pa približno dve uri.
 
vir: dnevnik.si
Okna so oči vaše hiše in ker se je težko upreti lepemu pogledu, vam priporočamo, da na svoj dom vgradite kvalitetna ter estetska okna.

 
Vir:
01. junij 2014
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...