Najboljši gradbeni materiali, ki so prijazni do okolja

V poplavi gradbenih materialov zlahka najdemo proizvajalce, ki trdijo, da je njihov izdelek recikliran ali povsem okolju prijazen. Izbira je lahko zaradi številnih možnosti težavna, izbrani material pa ne ravno najprimernejši za ekološko gradnjo.
Najboljši gradbeni materiali, ki so prijazni do okolja
   

 

V poplavi gradbenih materialov zlahka najdemo proizvajalce, ki trdijo, da je njihov izdelek recikliran ali povsem okolju prijazen. Izbira je lahko zaradi številnih možnosti težavna, izbrani material pa ne ravno najprimernejši za ekološko gradnjo. Predstavljamo vam nekaj gradbenih materialov, ki so dokazano prijazni do okolja, saj so trajnostno naravnani.

Strešniki iz gline
Prvi so se na seznamu znašli strešniki iz opeke oziroma gline, saj jih lahko popolnoma recikliramo in ponovno uporabimo. So izredno trpežni, odlično izolirajo ostrešje, zdržijo tudi več kot 50 let in spadajo v razred A, kar se tiče odpornosti na požar.

Trajnostni les
Izberite tudi okolju prijazen trajnostni les, ki ga posekajo v dobro vzdrževanih gozdovih, kjer je več dreves posajenih kot posekanih. Potrebnih je namreč veliko desetletij za popravilo škode v izsekanem gozdu, zato se pri gradbenih delih odločite le za trajnostno pridelan les. Tako boste prispevali k rasti gozdov in bolj zdravemu okolju, saj drevesa vsrkavajo strupen ogljikov dioksid in proizvajajo kisik.

Talne obloge iz plute
Pluta je prav tako odličen gradbeni material, ki uporabniku daje mehka in trpežna tla pod nogami mnoga leta. Izvorno je pridobljena iz trajnostno pridelanega lesa plutovca, predvsem lubja. Lubje je po navadi izrezano z živega drevesa, vsako leto pa ponovno zraste. Pri proizvodnji talnih oblog iz plute zaradi tega ne posekajo nobenega plutovca.

Izolacija iz džinsa
Običajni izolacijski materiali so izdelani iz strupenih materialov, ki škodujejo tako našemu zdravju kot zdravju okolja, in z energijsko potratnim industrijskim postopkom. Rabljeni džins pa je v celoti recikliran material brez strupenih snovi, srbečih steklenih vlaken ali odpadnih materialov. Omogoči kakovostno izolacijo in je eden bolj okolju prijaznih gradbenih materialov.

Barve z naravnim pigmentom
Barve za pleskanje zidov lahko vsebujejo nekatere najnevarnejše kemikalije, ki jih sploh najdemo v domu. Nekatere barve na primer vsebujejo hlapne organske spojine, ki že med sušenjem izhlapevajo v zrak in ga onesnažijo ali pa pronicajo v zrak še desetletja po nanosu. Zato vam priporočamo, da uporabite le barve brez hlapnih organskih spojin z naravnim pigmentom.

 
 
04. maj 2012