Na kaj morate biti pozorni pred začetkom prenove?

Se lotevate prenove doma? Ste prepričani, da ste se na ta projekt dobro pripravili? Ne? Potem si preberite spodnje nasvete. Naj vaša prenova poteka gladko in predvsem brez stresa.
Na kaj morate biti pozorni pred začetkom prenove?
  
Proračun
Pred prenovo naredite domačo nalogo. Ste prepričani, da veste, koliko vas bo poseg v resnici stal? Povprašajte kakšnega znanca, ki se je tovrstnega dela lotil pred vami. Preverite cene po več trgovinah in medmrežju. Vedno imejte za vsak primer na strani vsaj 20 odstotkov denarja vašega celotnega proračuna. Porabo vašega proračuna redno pregledujte z najetim mojstrom, da ga ne boste prekoračili. Če se le da, si za prenovo ne izposojajte denarja.
 
Mojster
Dober mojster je ključ do uspeha. Povprašajte naokoli, zagotovo kdo pozna koga, ki vam ga lahko priporoči. Seveda ne spreglejte naših seznamov ponudnikov - kar precejšnje število ponudnikov Vam je na razpolago. Zahtevajte priporočila in dokaze o dobro opravljenem delu.
 
Bodite realni
Ne pričakujte preveč. Zavedajte se, kaj lahko dosežete z danim proračunom, viri in nepremičnino. Že lepo, da sanjate, a nikar si s prenovo ne nakopljite prevelikega dolga samo zato, ker si želite v vašem domu imeti marmor ali kakšno drugo drago opremo. Delajte z denarjem, ki ga imate prihranjenega. Sanjske projekte lahko preložite tudi na kasnejši finančno ugodnejši čas.

tcsj7997 1353301647

 


 
Opravite raziskavo
Zavedanje o tem, kaj lahko pričakujete od prenove, je ključno. Pogovorite se s prijatelji, ki so to dali čez, in s svojim mojstrom. Pokažite jim svoja videnja o tem, kaj si želite doseči. Izrežite fotografije ali jih natisnite s spleta, obiščite tudi trgovine. Če temu niste kos, za nasvet povprašajte oblikovalca.
 
Podrobnosti
Prepričajte se, da ste nakupili vse potrebne stvari za svojo sanjsko prenovo in da so te pri vas, ko pride dan prenove. Nič vam namreč ne bo pomagalo, če ste kupili pipe, ne pa tudi cevi. Naredite seznam in stvari sproti odkljukavajte. Svetujemo Vam pa, da tovrstne nakupe opravite z izbranim izvajalcem (plačilo nižje stopnje DDV-ja ob vgradnji).
 
Povprašajte za nasvet
Ko ste se pogovorili z mojstrom in oblikovalcem, pojdite ponovno čez načrt s prijateljem. Lahko se denimo zgodi, da vas bosta prva dva prepričala, da ne potrebujete velike kadi, če boste zraven vgradili še tuš, prijatelj pa vas bo opomnil, kako uživate v kopelih in kako vam bo žal, če v njih zaradi majhnosti prostora ne boste mogli tako zelo uživati kot nekoč.

nadzor objekt

 


 
Ne obžalujte ničesar
Če ste upoštevali dosedanje nasvete, bi morali biti z rezultatom zadovoljni. Ko enkrat začnete s prenovo, si ne belite glave z vprašanji, če ste se odločili prav. Ne obžalujte ničesar.
 
Prenavljajte z mislijo na prihodnost
Prenove se lotite z mislijo na to, da vam bo prostor služil še veliko časa. Zato izberite kvalitetne in predvsem klasične stvari, ki ne gredo iz mode. Stanovanju lahko pridih modernosti kadar koli pričarate z dekoracijo.
 
Redno preverjajte napredek
Zna se zgoditi, da vam bo mojster dejal, da vam ni potrebno hoditi njegovega dela gledati vsak dan. Ne nasedite mu. Lahko namreč pride do napak in prej, kot jih boste opazili, lažje in ceneje jih boste odpravili.
 
Zabavajte se
Ne glejte samo na slabe stvari. Prenova je nekaj dobrega. Opazujte, kako se spreminja vaš prostor, in si predstavljajte, kako bo videti, ko bo dokončan. Veselite se tega trenutka.
 
Dodatni nasveti
Za tovrstne napotke ste na pravi strani - pobrskajte po bazi nasvetov in zagotovo boste našli vrsto zanimivih podatkov, namigov, ...
Ne spreglejte tudi:  Življenje med gradnjo
 
vir: mojdom.dnevnik.si & gradimo.com
 
Vir:
03. junij 2013
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...