Lesena ali kovinska: premišljeno izbrana vhodna vrata

Vhodna vrata so eden izmed najpomembnejših elementov doma, zato morajo biti funkcionalna, dobro izolirana, trpežna in lepa.
Lesena ali kovinska: premišljeno izbrana vhodna vrata
     
Visoke zahteve, ki pa jih lahko z malce potrpežljivosti in izbiro pravih vrat, uresničimo brez težav. Na tržišču je množica vrat, za katero bi potrebovali več let, da bi jo pregledali, zato je dobro vedeti vsaj, ali si želimo lesena ali kovinska vrata.
 

Lesena vrata so lepa in imajo dobre izolacijske lastnosti, imajo pa tudi omejitve. Kovinska vrata so močnejša in jih lahko zapolnimo s stekli, kljub temu pa so še vedno dober izolator. Poglejmo si prednosti in omejitve obeh materialov.

Lesena vrata so zahtevna za vzdrževanje. Če je hiša postavljena na vlažnem področju, takšen tip vrat ni primeren, estetske spremembe pa bodo vidne že kmalu. Življenjsko dobo jim lahko podaljšate s premazom na osnovi poliuretana za les, kljub temu pa jih je težje vzdrževati kot kovinska vrata.

Nakup kovinskih vrat naj bo premišljen. Dobro je izbrati takšna, ki so izolirana, na primer s stiroporom, saj so energetsko učinkovitejša. Prevleka vrat naj bo pocinkana in prebarvana, kar bo preprečilo napad rje. Barvati jih ne bo treba tako pogosto kot lesena, a kljub temu zahtevajo nekaj vzdrževanja. Kovinska vrata so tudi cenovno precej ugodna ter dopuščajo številne možnosti zasteklitve. Skozi steklo na vratih lahko obiskovalca premerite že iz hiše.

Priporočamo pa seveda malce tudi estetske note - čeprav so kovinska vrata lepa in vsestransko uporabna, nekako ne sodijo na podeželje, kjer že tako ali tako prevladuje les. Ampak to je seveda stvar okusa posameznika.
  
Ponudnike vhodnih vrat si lahko ogledate tudi tukaj.
 
 
Vir:
27. oktober 2010
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...