Lastnosti naravnih toplotnih izolacij

Iz vidika opazovanja celotnega življenjskega cikla izolacije in okoljske sprejemljivosti je nakup naravne toplotne izolacije praviloma boljša izbira od klasičnih izolacij.
Lastnosti naravnih toplotnih izolacij
   
Lastnosti naravnih toplotnih izolacij, ki jih ponudniki pogosto izpostavljajo tudi kot prednosti pred klasičnimi materiali, so naslednje:
  
  1. Uporabljen je naravni material, ki praviloma ne zahteva visokih vložkov energije ali vode v procesu predelave, obremenjevanje s toplogrednimi plini pa je nizko (pomembno: obstajajo tudi izjeme, ki temu ne sledijo).
  2. Naravno uravnavanje vlage, izolacija »diha« (nekateri izolacijski materiali, npr. ovčja volna, imajo edinstvene sposobnosti uravnavanja vlage).
  3. Odlična lastnost faznega zamika, kar omogoča da se notranjost stavbe ob vročem poletnem soncu kasneje segreje in pozimi stavba kasneje ohladi.
  4. Uporabljeni so reciklirani materiali (za nekatere izolacije se uporablja reciklirana surovina, npr. star papir za celulozno izolacijo, stara bombažna oblačila za bombažno izolacijo).
  5. Materiali niso toksični oz. so nizko toksični.
  6. Zmanjšanje toplotnih mostov (tu prednjačijo predvsem izolacije, ki se lahko vpihavajo ali nanašajo na stene strope in zaradi načina nanašanja zapolnijo vse špranje in možne oblike ter tako zmanjšajo toplotne mostove).
  7. Ustrezna oz. primerljiva toplotna prevodnost z drugimi materiali. Vrednost toplotne prevodnosti za navedene materiale se giblje med 0.030 W/mK in 0.060 W/mK.
  8. (Bio)Razgradljivi izolacijski materiali po končani življenjski dobi oz. primerni za enostavno uničenje (pomembno: obstajajo izjeme, ki imajo dodane posebne snovi, ki otežijo odlaganje ali razgradnjo odpadka).
  9. Dobra zvočna izolacija in akustične lastnosti.
  10. Vgrajevanje naravnih izolacijskih materialov večinoma ne zahteva posebne zaščitne opreme.
celulozni kosmici
 
Vir:
15. oktober 2017
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...