Količina naravne svetlobe v zgradbah

Velikokrat se sprašujemo kakšna je zadostna količina svetlobe, ki jo potrebujemo za normalno delo in življenje.
Količina naravne svetlobe v zgradbah

  
Na sploh je to pomembno vprašanje pri načrtovanju svojega domovanja. Veliko večja bojazen od tega, da bi v svoje stanovanje pripeljali preveč svetlobe je ta, da bo le-te premalo. Vprašajte se ali ste že naleteli na prostor s preveliko količino svetlobeč V svoji karieri arhitekta tega še nisem doživela, medtem pa prepogosto srečujem stanovanja s premalo svetlobe. Poznam tudi večstanovanjske objekte, kjer so določena stanovanja orientirana izključno severno, kar pri nas predpisi ne dovoljujejo.
  
Najprej se moramo zavedati razlike med razpršeno svetlobo in direktnimi sončnimi žarki. Iz tega sledi ugotovitev, da svetlobe ni nikdar preveč medtem, ko je prevelika količina direktnih sončnih žarkov lahko zelo moteča. Zato moramo skupaj z načrtovanjem odprtin, razmišljati tudi o orientaciji le-teh, torej o smereh neba. Računati je tudi treba z vpadnim kotom sončnih žarkov. Poleti sije sonce pod kotom 70 stopinj na zemljo, pozimi pa le 25. Sončni žarki so pozimi bistveno manj intenzivni kot poleti. Poleti moramo nujno zagotoviti senčenje steklenih površin, sicer se ne moremo izogniti pregrevanju.
  
Mansarda je vsekakor prostor, ki nudi daleč največ možnosti za ureditev kakovostne in zadostne količine naravne svetlobe. Le prostor pod streho ima možnost dovoda svetlobe tam kjer želimo, saj je v mansardi strop hkrati streha. Streha pa omogoča preboj proti zunanjosti/svetlobi tako rekoč kjerkoli. Iz tega sledi, da lahko notranjost urejamo zelo poljubno – sploh pa s strešnimi okni v ravnini strehe. Z njimi ni omejitev, so le želje kje imeti direktno osončeno kuhinjo, pa razpršeno svetlobo v delavni sobi ali pa osvetljene stopnice ter hodnik pod njimi, pa dobro prezračen toaletni prostor…
 
Ni potrebno posebej poudarjati, da so južno in zahodno orientirani prostori daleč najbolj osončeni, vzhodni nekaj manj, severni pa direktnih sončnih žarkov nimajo. Pomembne so želje uporabnika podstrešnega stanovanja. Nekateri sonce naravnost obožujejo in želijo direktno sončno svetlobo preko celega dne v vseh prostorih. Drugi imajo raje svetlobo brez sončnih žarkov, ki omogoča kvalitetno delo. Pomembno pa je, da je steklenih površin dovolj!
 
Kaj natanko to pomeni je odvisno od orientacije steklenih površin, od velikosti, od kakovosti stekla, od lokacije objekta, odvisno je od sosednjih objektov, ki mečejo senco na našega, od naklona strehe in višine parapetnega zidu ipd… Vse to je pri načrtovanju potrebno upoštevati. Za natančen nasvet se lahko obrnete na strokovnjake v podjetjih, ki so proizvajalci elementov za ureditev mansarde.
 
Žal se največkrat ljudje odločajo za premalo svetlobe, saj nimajo prave predstave o tem kaj bodo dobili. Morda želijo prihraniti nekaj denarja, vendar jim je kasneje vselej žal, da se niso odločili za več steklenih površin. Prihranjen denar je neprimerljiv z udobnostjo svetle in zračne mansarde v kateri boste preživeli (v naslednjih desetletjih) skoraj polovico svojega življenja. Kulturo bivanja je potrebno dvigniti, saj iz tega izhaja marsikatero zadovoljstvo. Ljudje se morajo sami zavestno izbirati bolj kakovostna bivališča, zahtevati več zase, se odločati za svetla, sončna in zračna bivališča.
 
Lara Romih, u.d.i.a.

Ljudje se morajo sami zavestno izbirati bolj kakovostna bivališča, zahtevati več zase, se odločati za svetla, sončna in zračna bivališča.

Mansarda je vsekakor prostor, ki nudi daleč največ možnosti za ureditev kakovostne in zadostne količine naravne svetlobe.

Prostor pod streho ima možnost dovoda svetlobe tam kjer želimo, saj je v mansardi strop hkrati streha. Streha pa omogoča preboj proti zunanjosti/svetlobi tako rekoč kjerkoli.

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!