Ko energija ni več problem

Večina med nami smatra dostop do električne energije kot osnovno in samoumevno življenjsko dobrino. Kljub vsemu pa se še vedno pogosto dogaja, da na odročnih mestih dostop do elektroenergetskega omrežja preprosto ni mogoč.
Ko energija ni več problem
   
Veliko lastnikov vikendov, kamp prikolic ali zidanic se sooča s problemom oskrbe z električno energijo. Najpogosteje se take situacije reši z namestitvijo električnih generatorjev, ki pa kljub vsemu samostojno ne proizvajajo električno energije in imajo številne pomanjkljivosti.

Ljudje se poslužujejo začasne rešitve tudi s samostojnimi akumulatorji, ki pa imajo omejeno količino shranjene energije, ki je na razpolago, ko pa jo porabimo, je potrebno akumulatorje zopet polniti (s priklopom na omrežne polnilce, preko agregatov ali preko solarnih sistemov). Samostojni akumulatorji so začasna rešitev oz. ena izmed komponent nekega sistema.
 


Sistemi z agregati

Agregate majhnih dimenzij pogosto poganjajo dvotaktni motorji in lahko dajejo konstantno moč okrog 600 W do 2,5 kW. Pomanjkljivost agregatov je zlasti v tem, da za proizvajanje energije porabljajo nafto oz. bencin, zaradi česar za sabo puščajo neprijeten vonj izpušnih plinov, moti pa navadno tudi ropot motorja. Njihove prednosti so konstantna moč v času delovanja, majhna teža in relativno nizka cena, saj lahko npr. 600 W agregat dobite že za 100 EUR. Njihova cena in teža rasteta sorazmerno z močjo, ki jo lahko zagotavljajo.

Alternativna rešitev omenjene problematike je mogoča z izbiro hibridnega sistema, kjer je poudarek na kombinaciji različnih tehnologij za zadovoljevanje potreb po energiji, lahko pa se odločimo za namestitev samostojnega solarnega sistema in s pomočjo fotovoltaike izkoriščamo sonce za pridobivanje električne energije.Pridobivanje elektrike iz sonca
 

Preden postavljamo oz. dimenzioniramo solarni sistem izračunajmo skupno porabo električne energije vseh porabnikov na vikendu oz. v prikolici, kar nam bo pomagalo pri pravilnem dimenzioniranju sistema. Za skladiščenje električne energije, pridobljene iz sonca, povežemo module na regulator polnenja in iz regulatorja na akumulatorje. Če želimo dobiti izmenično napetost (230 V), povežemo še razsmernik in s tem dobimo pravi PV sistem, ki nam omogoča oskrbo in rabo električne energije. Njihova prednost je v tem, da ne oddajajo nobenih zvočnih vibracij in ne onesnažujejo okolja, življenjska doba sončnih modulov pa je preko 20 let, odvisno od njihove tehnologije.

Upravičenost investicije v solarni sistem

Poleg omenjenih lastnosti in okolju prijaznega delovanja ima postavitev solarnega sistema tudi finančne prednosti.

Primer:
Za delovanje radia, televizije in luči imamo denimo 5 ur dnevno prižgan agregat, ki v tem času za svoje delovanje porabi 5 litrov goriva. Preprost izračun (5 l x 1,055 EUR (cena goriva) x 365 dni) nam poda naš letni strošek rabe agregata, ki znaša 1925 EUR.

Okvirna poraba električne energije teh porabnikov:

ŽARNICE: 5 h x 5 žarnic (11 W) = 275 W/dan
TV: 5 h x 100 W (TV + antena) = 500 W/dan
RADIO: 5 h x 30 W (majhen radio) = 150 W/dan
ORODJE IN MALI GOSPODINJSKI PRIPOMOČKI: 1 h x 300 W = 300 W/dan

Naša skupna poraba električne energije je torej okrog 1225 W dnevno.

V kolikor se odločimo za postavitev 300 W solarnega sistema in predpostavimo, da bo dnevno na razpolago vsaj 5 ur sonca, je naša potreba po oskrbi z energijo rešena (v Sloveniji je v povprečju med 2 in 5 ur sonca dnevno, odvisno od lege kraja in njegovih specifičnih lastnosti (letna raven) ), saj bi se akumuliralo 1500 W na dan.

Strošek investicije v tovrstni sistem, ki vsebuje solarne module oz. panele, akumulator, regulator in inverter (pretvornik iz 12 V na 230 V napetosti), bo znašal med 2000 in 4000 EUR, odvisno seveda od izbrane tehnologije, kakovosti sistema in zaloge energije. Najpomembneje pri tem pa je seveda dejstvo, da bi se nam investicija v tem primeru lahko povrnila v manj kot dveh letih.
 

Na mestu je seveda vprašanje, kaj se zgodi ob oblačnem vremenu ali ponoči. Solarne sisteme se navadno dimenzionira tako, da je prek sončnih modulov pridobljene več energije kot se je porabi na dnevni ravni. V našem primeru, kjer je dnevna poraba 1225 W, bi postavili sistem, ki bi lahko brez novega dotoka elektrike samostojno deloval od 3 do 7 dni, pri čemer bi porabljal akumulirano energijo iz akumulatorja.

Konvencionalna oskrba z električno energijo v mnogih situacijah torej sploh ni možna. V takih primerih jo lahko uspešno nadomestimo s fotonapetostno, saj je izkoriščanje sončne energije pogosto najugodnejša alternativa. Poleg neodvisnosti od omrežja odlikujejo sončne sisteme tudi nizki stroški vzdrževanja in seveda zmanjšan vpliv na okolje.

V razmislek: Vsakič, ko pogledate v sončno nebo, pomislite, da dnevno vsak dan pade 970 tirljonov kWh energije na zemljo, ki je ne izrabljamo, čeprav nam je na voljo.
 
    
________________________________________________________
EKODOM je sodobno, ekološko osveščeno in inovativno podjetje, ki sledi globalnim smernicam na področju izkoriščanja solarne energije. Naše poslanstvo je usmerjeno v izdelavo in izgradnjo ekoloških in varčnih sistemov, ki bodo optimalno zadovoljevali potrebe in želje naših strank, ter v prodajo izdelkov, ki pripomorejo k lepšemu, čistejšemu okolju in prijaznejšemu jutri. Zavedamo se, da lahko z izkoriščanjem alternativnih virov energije za ogrevanje in pridobivanje elektrike prav vsak izmed nas prispeva k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v naše ozračje.
Več informacij lahko dobite tudi na naši spletni strani www.ekodom.si ali po elektronski pošti na

 
Vir:
28. maj 2008
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje