Kakšen je pomen kvalitete v gradbeništvu?

Preprost pogled na zadnje čase preveč zapostavljeno kvaliteto pri gradnji objektov.
Kakšen je pomen kvalitete v gradbeništvu?
  
Torej vzemimo na primer vaš objekt: skrbno načrtovan projekt, dolge ure usklajevanja s projektantom, dolga izbira željenih materialov za dosego željene kvalitete bivanja, ... potem pa vse pokvari izbira (največkrat tudi najcenejšega) gradbenika, ki nima sposobnosti ali znanja projekt izvesti v željeni kvaliteti.
Zveni znano?

Če potegnemo preprosto vzporednico z npr. izdelavo računalniškega programa, je tam pomanjkanje kvalitete izraženo z napako v programu. Kaj pa pri gradnji objekta, pri izvedbi nosilnega stebra, ki nosi osrednji del stavbe? opustitev zahtevane kvalitete se lahko odraža v velikih zneskih, človeških žrtvah, ... Pred dnevi smo objavili video, ki prikazuje nekaj takšnih "opustitev" in število žrtev.

Pri programiranju se napako lahko odpravi s ponovnim programiranjem, pri gradnji objektov je pa odprava napake (pa se spet vrnimo k primeru nekvalitetno izvedenega osrednjega stebra) veliko težja in predvsem dražja, saj govorimo o minimalno porušitvi in ponovni izvedbi stebra (če je napaka ugotovljena dovolj zgodaj), o ojačitvi stebra (drago in le če je to mogoče) ter nenazadnje tudi o porušitvi celotnega objekta, če je objekt neustrezen, neprimeren za bivanje.
Bojimo se, da je tovrstnih stavb v zadnjem času vse več.
 
Ugotovitev slabe kvalitete pri izvedbi konstrukcijskih objektov se največkrat konča z žrtvami in kasnejšim medsebojnim obtoževanjem med latnikom (investitorjem), projektantom, izvajalcem in nadzornikom, ki želijo vsak zase zmanjšati odgovornost za slabšo kvaliteto.
 
Niste tako bogati, da bi gradili poceni (in kasneje popravljali)
Pa vendar lahko za zagotovitev ustrezne kvalitete pri izvedbi največ naredite prav investitorji sami - z najemom dobrega, strokovno podkovanega nadzornika in izbiro strokovno podkovanega izvajalca z referencami, medtem ko pa bi morali izvajalci ob bok zaslužku postaviti tudi kakovost izvedbe (pa se že vnaprej opravičujemo tisti peščici izvajalcev, ki že danes dajejo prednost kvaliteti na račun manjšega zaslužka, če je tega le sploh še kaj).
   
 
Vir:
14. februar 2015
 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti