Kako dobro izkoristiti deževnico

Pri večini objektov padavinska voda odteče v zemljo ali pa v kanalizacijski sistem (kar je sedaj obračunano s t.i. davkom na dež).
Kako dobro izkoristiti deževnico
  
Ampak, če ste vsaj malo motivirani - in verjamemo, da vas bo dajatev, ki jo plačujete v proračun lokalne skupnosti dodatno motivirala - potem boste začeli vsaj razmišljati o zajemu padavinske vode in da jo boste shranjeno lahko uporabili za del opravil, za katere sedaj porabljate vodo iz vodovodnega sistema.  Tukaj govorimo o zalivanju vrtov, trat ali pa tudi o uporabi deževnice kot sekundarne vode v objektu - za pralni stroj, splakovanje stranišč, ... 
 
Zajemanje deževnice (še) ni prepovedano, čeorav se v nekaterih občinah da zaslediti, da se ob izdajah gradbenega dovoljenja posebej zapiše, da investitor ne sme zajemati deževnice v rezervoarje.
 
Malo podatkov, izračunov
Vsak lastnik objekta lahko zbira deževnico, saj so žlebovi, žlote, vertikalne odvodne cevi in ostalo kar spada zraven, tako ali tako že del izgradnje objekta - krovska in kleparska dela.  Vse kar moramo paziti je, da nimamo takšne kritine, ki bi z dežjem izločala kakšne strupene snovi - tega je sicer vedno manj, ampak opozorilo ne škodi.
Če izračunamo da le 1 cm dežja na strehi veliki 2.000 m2 "proizvede" približno 1.200 l odtoka (vir izračuna J.C.Davis v E – The Environmental Magazine), kar zadostuje za skoraj štirinajstdnevno porabo vode štiričlanske družine.
Ker pa nas večina deževnico uporablja le za vrt in trato, bi tovrstna količina morala zadostovati za uporabo v sušnih obdobjih.
  
Dejansko je povrtnino, rože in travo bolje zalivati z deževnico kot pa z uporabo vode iz javnega vodovoda - v največji meri tudi zaradi stroškov - vendar pa ne spreglejmo podatka, da vodo tudi mehčajo, kar pomeni, da ji tudi odvzamejo nekaj rudnin in mineralov, kar se posledično odraža tudi na slabši rasti in pridelku.
 
Nadomestilo za uporabo javne kanalizacije
Z uvedbo nadomestila za odvod meteorne vode s strešnih površin v javno kanalizacijo (naslednji korak bo še izračun prispevnih stopenj dvorišč, parkirišč) smo bili tudi s strani zakonodajalcev opozorjeni, kakšne stroške (in tudi škodo) povzroča meteorna voda, speljana v javni kanalizacisjki sistem pri posamezni stopnji čiščenja na čistilnih napravah. Z redčenjem odpadnih voda bakterije ne morejo ustrezno koristno opraviti svojega dela, zato se stopnja čiščenja na čistilni napravi zmanjša in kot rezultat tega so višje takse, ki jih je potrebno odvajati v državni proračun.
  
Sistem za zbiranje deževnice lahko izdelati čisto sami - ni tako zapleteno postaviti zbiralnik, dotoke navezati na žleb in izdelati odtok za zajem ter (!) ne pozabite na čistilni odtok, ki mora biti najnižje - največkrat pod odtokom za zajem.  Seveda pa priporočamo nakup že izdelanih zbiralnikov, ki so že ustrezno opremljeni - odvisno od namena uporabe že tudi s filtrom za čiščenje deževnice.  Na voljo so vam v vseh bolj založenih trgovinah z vrtno ali gradbeno opremo.
    
 
Vir:
11. april 2014
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad