Izolacija ob vgradnji strešnih oken

Ob gradnji, preureditvi ali prenovi je eden od poudarkov čim boljša izolacija.
Izolacija ob vgradnji strešnih oken
    
Investicija v izolacijo se povrne zelo hitro in to ne samo finančno, temveč tudi skozi naše dobro počutje in zdravje. O potrebni izolaciji sten in strehe je možno dobiti kar nekaj informacij, zato bi se tukaj posvetili prebojem v tej izolaciji. V mislih imam okna, ki so za prijetne prostore nujno potrebna. Izolativnost današnjih oken ni problematična, le pri najcenejših oknih bodite pozorni kakšno izolativnost dosega celotno okno, ne le steklo. Sodobna zahteva po skupni izolativnosti oken je U= 1,6 W/m2K ali manj. Ko sprejmemo okna kot ustrezen izolativni element, se srečamo z vgradnjo, kjer pa lahko nastanejo tudi resne napake pri stikih okna s steno ali strešno konstrukcijo. Tukaj se bomo posvetili temu detajlu ob oknih vgrajenih v strehi.
    
Zakaj je izolacija okoli okna tako pomembna?
Če v fazi izdelave ne zagotovimo ustrezne izolacije, se to »skrije« za končno obdelavo notranje obloge in za napako sploh ne vemo do prve težave. V hladnih dneh se pri slabo izolirani oblogi čuti »pihanje«, ki je lahko le ohlajanje zraka, najbolj težavno pa je, da se na takšnih špaletah izloča zračna vlaga v obliki kondenzata, ki potem uničuje špaleto in tudi okno. Uporabnik sicer lahko sumi, da je problem v oknu vendar pride trenutek, ko postane jasno, da je potrebno razdreti notranje obloge, dobro izolirati, poskrbeti za parno oviro in na novo izdelati obloge. Ob menjavi starejših strešnih oken je tudi zelo primerno obnoviti izolacijo ob notranji oblogi, saj je takrat najbolj primeren čas za takšen poseg.
  
Kako izolacijo ob oknu izdelati pravilno?
Strešna okna so vgrajena v nivo strehe in ležijo na dodatnih strešnih letvah. Najpogosteje sega okvir okna do nivoja špirovcev, naprej proti notranjosti pa je potrebno natančno izdelati izolacijo, enako kot po celi  strehi. Za zagotovitev zadostnega prostora za izolacijo okrog okna mora tesar, ki postavlja ostrešje vedeti kje in kakšna okna bodo vgrajena. Ob naknadno vgrajenih oknih se pa izbere ustrezno širino oken ali pa se izdela menjalnik. Idealna razdalja med špirovci je za 6 cm širša od širine strešnega okna. V realnosti pa je med okvirjem okna in špirovcem za izolacijo prostora od 0 do 10 cm. Pri manjši razdalji se izplača uporabiti tanjše večplastne izolacije, ki so izdelane prav v ta namen, pri večjih razdaljah pa se uporabi izolacijo, ki jo sicer uporabite za izoliranje strehe.Pomembno je, da izolacija sega do ali celo preko okvirja strešnega okna in tudi parna ovira mora biti pritrjena v utor namenjen za priključitev špalete.
   
Ali je možno izolacijo okoli strešnih oken še izboljšati in zmanjšati riziko napake?
Da, vodilni proizvajalec strešnih oken nudi dodaten izolacijski okvir, ki je izdelan iz visoko izolativne pene, ki se natančno prilega okenskemu okvirju.V postopku vgradnje okna se izolacijski okvir natakne na okvir okna in se vse skupaj vgradi v strešno konstrukcijo. S tem se dodatno izolira zunanji del okenskega okvirja hkrati pa se kritična točka spoja izolacije in okvirja prenese za 4,5 cm v notranjost. Čim bolj so stiki premaknjeni v notranjost tem manjša je možnost toplotnih mostov.
   
Tako kot je ob izolaciji fasade nujno izolirati zunanje okenske špalete, je pomembna tudi izolacija notranjih oblog pri strešnih oknih. Pozornost ob izvedbi pokaže kakovost izvajalcev, časa se porabi minimalno več, vsak investitor pa je pripravljen za kakovostno in trajno izvedbo ustrezno plačati. Korektna izvedba prihrani težave ob reklamaciji, stroške povezane z odpravo napake, najvažnejše pa je, da so prostori prijetni in brez težav za bivanje.
   
Vojko Golmajer
   

Strešna okna so vgrajena v nivo strehe in ležijo na dodatnih strešnih letvah. Najpogosteje sega okvir okna do nivoja špirovcev, naprej proti notranjosti pa je potrebno natančno izdelati izolacijo, enako kot po celi  strehi.
  
  
Če v fazi izdelave ne zagotovimo ustrezne izolacije, se to »skrije« za končno obdelavo notranje obloge in za napako sploh ne vemo do prve težave.
   
 
Vir:
05. oktober 2008
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!