Izbira okenskih senčil

Kako izbrati senčila za okna, ki bodo ustrezala tako vašim potrebam, kot tudi vašim estetskim željam?
Izbira okenskih senčil

  
Izbira senčil se skozi čas spreminja podobno kot moda. Včasih so bile ob oknih popularne težke zavese od stropa do tal, ki so popolnoma zablokirale svetlobo in pogled. Kasneje so ljudje začeli razvijati idejo o tem, da so senčila nepotrebna in je bistven odprt pogled na okolico, ki ga ne blokira čisto nič. Današnji trendi se nagibajo proti preprostemu, prefinjenemu oblikovanju čistih linij.

Tako kot z oblekami oblikujete svoje telo, lahko to za okna storite s senčili. Hkrati lahko uživate neoviran pogled na zunanjost in nadzorujete količino svetlobe, ki čez steklo prodira v notranjost.  Medtem ko lahko z zavesami oblikujete notranje prostore in jih enostavno zamenjate ko se jih naveličate, rolet in žaluzij načeloma ne menjamo, saj jih običajno montiramo skupaj z okni na zunanjo stran. Zato je pomembno, da se pri  izbiri med možnostmi pravilno odločite.  Priporočamo, da se odločite za bolj nevtralne barve rolet ali žaluzij in prostore popestrite z bolj živimi barvami zaves.

ŽALUZIJE so sestavljene iz posameznih lamel, ki so ena vrh durge pritrjene na vrvico. Z vrvicami lahko nadrzorujemo naklom lamel in s tem reguliramo količino svetlobe, ki skozi okna vstopa v porstor. Po potrebi lahko tudi dvignete celotno žaluzijo, ki sicer v vorčih poletnih dneh odbija sončne žarke in vročino. Poleg ročnega uravnavanja žaluzij je danes na voljo tudi elektronsko. Pri elektronskem namesto s potegom vrvice žaluzije nadzorujemo s klikom na stikalo. Običajno so lamele na trgu aluminijaste, na voljo pa so v različnih oblikah in velikostih.

ROLETE so za razliko od žaluzij narejene iz med seboj povezanih lamel, ki se pri dviganju navijejo na rolo (od tu tudi ime). Rolete doprinesejo tudi k toplotni izolativnosti okna in so manj občutljive na veter kot žaluzije. Spuščene rolete ne prepuščajo svetlobe, zato so primerne za prostore, kjer občasno tudi podnevi potrebujete popolno temo. Njihova slabost je, da z njimi ne moremo doseči zmanjšane osvetlenosti prostora po celotni okenski površini. Tudi rolete se dobijo z elektronskim stikalom.
alu roleteB

ZAVESE lahko veliko prinesejo k oblikovanju notranjega prostora in oknu dajo nekakšen okvir. Kombinirate lahko z blagom, ki prepušča svetlobo preko okna in na robu z zavesami iz blaga ki ne prepušča svetlobe. S pravilno postavitvijo zaves lahko dosežemo učinek, da okno izgleda veliko večje, kot v resnici je. Tako lahko prostor deluje celo bolj odprt. V kombinacijami z roletami zavese nudijo tisto česar rolete ne zmorejo in sicer filtracijo/ublažitev  svetlobe. Če ste se odločili za velike steklene površine, ker želite odpirati prostore navzven, pa so verjetno zavese povsem nepotrebna navlaka. Pri zavesah se lahko prepustite svoji umetniški žilici ali pa za nasvet prosite strokovnjaka za notranji dizajn.
03 klasicna zavesa na palici z privezanim dekorjem
   
vir: Lesena okna

 
Vir:
25. april 2014
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...