Izbira in vzdrževanje okenskih polic

Okenske police so pomemben element našega bivališča, so pika na i našim oknom v estetskem in funkcionalnem smislu. Poleg tega, da smo pozorni na to, da bodo police usklajene z našimi stenami, fasado in cvetjem, ki ga bomo postavili nanje, moramo imeti v mislih tudi kvaliteto in ceno okenske police in vedeti, kako bomo police vzdrževali.
Izbira in vzdrževanje okenskih polic
  
Pri izbiri okenskih polic moramo biti pozorni na njihovo odpornost in toplotno izolativnost. Glede na to, koliko smo pripravljeni odšteti za okenske police, izberemo ustrezen material.

Naravni ali umetni material
Prvo vprašanje, ki si ga zastavimo ob izbiri okenskih polic, je, ali izbrati polico iz naravnih ali umetnih materialov. Na notranji strani oken se lahko vgradijo police iz umetnih mas, lesa, vodoodporne iverne plošče, prevlečene z melaminsko folijo; kamnite police so lahko narejene iz naravnega kamna, kot sta marmor in granit, ali tehnološkega kamna. Vsak material ima svoje prednosti.

Prednost okenske police iz naravnega kamna je v tem, da ne reagira kemično z vodo, sončno svetlobo ter zrakom in ne pušča sledi oksidacije na fasadah. Naravni kamen nima nobenih notranjih napetosti, kar pomeni, da se sam po sebi ne zvija. Granit in marmor pa zaradi nežnih barvnih vzorcev oknu dodajata tudi estetsko noto.

PVC police so lahke za transport, so trdne in ne vpijajo vlage ter imajo odkapni zob, ki ga kamnite police po navadi nimajo. Navsezadnje pa so tudi cenovno ugodne.

Odločimo pa se lahko tudi za police iz umetnega kamna. Okenske police so izdelane po posebnem tehnološkem postopku iz kristalnih kamnin, ki jih veže smola. Police so neporozne in zato ne vpijajo vode. Odporne so proti vsem vremenskim razmeram, kislinam, lugom, soli in UVžarkom. Za police ponudijo do 25 let garancije, a boste zanje odšteli več denarja.

Pomembna je kakovost
Že pri naročanju okenskih polic moramo biti pozorni ne samo na videz, ampak tudi na kakovost okenske police. Ob dobro toplotno izolativnem oknu in fasadi je pomembna tudi izolativnost okenske police, saj imamo lahko pri policah toplotno izgubo. Najbolj izolativne police za zunaj so iz tehnološkega kamna, najmanj pa takšne iz pločevine, aluminija ali granita.

Kaj pa cene
Cenovno najugodnejše notranje okenske police so iz PVCja. Obstojne so proti obrabi in vlagi, cena se giblje okrog petnajst evrov za polico. Poznamo tudi police, katerih material in videz sta podobna kuhinjskim pultom. Gre za laminirano vodoodbojno HDFploščo. Police so lahke, obstojne, odporne proti vlagi, udarcem, praskam, drgnjenju in kislini. Cenovno spadajo v zlato sredino kot lesene police in tiste iz naravnega kamna; so sicer dražje od PVCpolic, a vseeno cenejše od tistih iz tehnološkega kamna. Umetni kamen po navadi sestoji iz 80 odstotkov marmorne moke in veziva iz naravnih smol. Je izjemno odporen v vseh vremenskih razmerah, proti zlomu in zmrzali.

Razlike v ceni so odvisne tudi od kakovosti materialov; pri naravnem kamnu se lahko cene razlikujejo tudi do sto odstotkov.

Čiščenje ni posebna umetnost
Če police čistimo redno, lahko za katerikoli material uporabimo mehko krpo in milo.

Manjše poškodbe je možno popraviti
V primeru prask se kamnite police lahko strojno obdelajo, zbrusijo in spolirajo. PVC-, aluminijaste in lesene police pa je žal treba zamenjati.

Postopek čiščenja polic
Najprej očistimo prah, nato z vlažno krpo obrišemo umazanijo. Uporabimo lahko čistilo za steklo ali čistilo za posodo ...

Previdni moramo biti z agresivnimi čistili, na primer za vodni kamen, saj s temi lahko poškodujemo površino.

Pri čiščenju lesenih polic lahko uporabimo tudi čistilo za lesene površine.

Zaželeno je, da vse materiale preventivno namažemo

s premaznimi sredstvi. Granitne in aluminijaste okenske police lahko premažemo s polirno pasto za avtomobilske lake, PVCpolice s sredstvi za plastiko in lesene seveda s sredstvi za les.
 
vir: kvadrati.si
 
Vir:
12. februar 2013
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ