Instalacije v objektu

Sodoben objekt skriva v svojih zidovih veliko napeljav. Zelo pomembno je, da v fazi izgradnje, ali pa že v fazi načrtovanja, predvidevamo, kje bodo stale naprave, ki jih potrebujemo za svoje bivanje.
Instalacije v objektu

  
Teh naprav je v sodobnem načinu življenja mnogo: gospodinjski aparati, antene, radiatorji, peč za centarlno kurjavo, banja oz. tuš, … V spodnjem sestavku je opisano, na kaj moramo paziti, pri polaganju instalacij.

Vodovodne instalacije

Brez vode ni življenja pravijo. Problem se pojavi tudi če jo je preveč. Zato moramo paziti, da preverimo tesnost napeljave pred ometavanjem sten. Preverite vsak zaporni ventil, preverite ali imate v vsakem prostoru, ki ima vodovodno napeljavo, ventil za zaporo vode. Prav tako je pravilno, da imate varnostni ventil z mrežico pred vsako pipo. Ta mrežica bo zelo podaljšala življensko dobo vaše pipe. Kjer imate vodovodno napeljavo, morate imeti tudi odtok. Odtoki morajo imeti pravilen padec, v nasprotnem primeru bo voda zastajala in čez čas bo odtok zamašen.Paziti je treba, da ovinki, ki jih naredite pri instalaciji niso preostri – še posebej v kuhinji. Tam se namreč najpogosteje odtok zamaši. Zunanje odtoke se dela s PVC ali betonskimi cevmi. Pravilna instalacija zunanjih odtokov je, da ima poleg pravilnega padca tudi jašek ob vsaki združitvi cevi. Jašek pride zelo prav, ko se čez leta oadtok zamaši. Prav tako morate paziti, da so odtoki dovolj globoko zakopani oz. ustrezno armirani, če čez njih vozijo avtomobili ali podobna vozila.

Toplovodne instalacije

Skoraj vse zgradbe imajo dandanes toplovodno instalacijo. Za ogrevanje stanovanj imate možnost izbiranja vzporene ali zaporedne vezave radiatorjev. V novejšem času se več ali manj odločajo za vzporedno vezavo (vsi radiatorji imajo enako temperaturo vode). Prav tako lahko izbirate med železnimi oz. bakrenimi instalacijami. Na dolgi rok se bakrene izkažejo za cenejše – ni jih treba lakirati vsakih nekaj let. Za talno gretje se dandanes uporablja posebno cev – kombinacija plastike in aluminija. Manj se priporoča uporabo bakrenih ali železnih cevi. Enako kot pri vodovodnih instalacijah velja, da je moč vsakega porabnika tople vode izključiti posebej.

Elektro instalacije

O teh instalacija ni kaj dosti povedati – primerjamo jih lahko z vodovodnimi. Namesto ventilov je treba uporabljati varovalke, namesto cevi imamo na voljo PGP ali PPR kable (PGP je okrogel kabel namenjen instalaciji v cevi, PPR je podometen ploščat kabel, namenjen instalaciji direktno pod omet). Paziti je treba na debelino kabla – zelo pomembno je, da ne izberemo pretanek kabel ( to lahko povzroči pregrevanje kabla) ali premočne varovalke.

Telefon, SAT, kabel

Posebnih nevarnosti s temi instalacijami ni. Vendar pa je lahko precej moteče, če dan za dnem gledamo kable, ki ležijo ali visijo v stanovanju. če tovrstne instalacije niso bile v zgradbi, imamo na voljo nadometne instalacije, oziroma štemanje. Nadometne instalacije so enostavna in dokaj estetska rešitev, saj je opazen le majhen PVC profil.

Plin

V zadnjem času poteka plinifikacija Slovenije. Nesporno je plin zelo ekološko in dokaj poceni gorivo. Instalacije plina so zelo delikatna stvar. Svetujemo, da se obrnete na pooblaščenega monterja.

 

Ne glede na to, kaj se instalira, je zelo pomembno, da se naredi načrt instalacij (velja tudi za dvorišča). Zelo nerodno je, če se prebije vodovodna cev, ker ste želeli mointirati kopalniško omaro ali prebije kabel, ko ste zabijali žebljiček za sliko. Priporoča se, da instalacije izvedejo za to usposobljeni mojstri, kajti napake se zelo težko popravljajo oz. zahtevajo veliko dela, denarja in živcev.

      

 
Vir:
30. november -0001
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah