Ikea širi svojo ponudbo fotovoltaike

Ikea širi svojo ponudbo solarnih plošč s solarnimi akumulatorji, ki naj bi lastnikom domov pomagali prihraniti do 70 odstotkov stroškov za električno energijo.
Ikea širi svojo ponudbo fotovoltaike
   
Švedski pohištveni velikan prodaja fotovoltaične plošče že od leta 2013, zdaj pa je najavil še prodajo baterijskih paketov, ki shranjujejo proizvedeno sončno energijo in zmanjšujejo odvisnost od javnega električnega omrežja.

Ikeini akumulatorji za sončno energijo delujejo podobno kot Tesline baterije Powerwall, ki se napajajo z obnovljivimi viri energije (sončno ali vetrno), vendar je njihova zmogljivost manjša. Ne glede na to v Ikei poudarjajo, da je njihov sistem, ki so ga izdelali s podjetjem Solarcentury, prvi te vrste, ki ga bodo na veliko prodajali po vsem svetu. Kot pravijo, je zaradi naraščajočih cen električne energije zdaj pravi čas, da trajnostno naravnani potrošniki prevzamejo nadzor nad svojimi računi in kar največ prihranijo s prehodom na izkoriščanje solarne energije in hranjenje slednje v novih akumulatorjih.

Uporaba potencialno izgubljene elektrike
Domovi, opremljeni s solarnimi ploščami, a brez baterij za hranjenje energije, uporabijo zgolj 40 odstotkov tako proizvedene elektrike. Preostanek gre v električno omrežje, zato lastniki izgubljajo potencialne prihranke. Ikea bo prodajala akumulatorje z zmogljivostjo 3,3 kilovatne ure. Njihove cene se bodo v Veliki Britaniji gibale od 3000 funtov naprej, medtem ko podjetje Tesla svoje 14-kilovatne akumulatorje prodaja po 5.900 funtov. Ikeina napoved prihaja po nedavnem razkritju načrtov britanske vlade, da bo v baterijsko tehnologijo vložila 246 milijonov funtov.

Napajanje tudi iz okenskega vitraža
Možnosti napajanja s sončno energijo sicer raziskujejo oblikovalci različnih vej dizajna. Nizozemski oblikovalec Marjan van Aubel je solarne plošče, ki zbirajo električno energijo za napajanje drobnih naprav, vdelal v okenski vitraž. Leta 2015 pa je islandski umetnik Olafur Eliasson izdelal polnilnik za mobilni telefon s sončnimi celicami. Slednje so vdelane tudi v oblačila modne oblikovalke Pauline van Dongen, tako da lahko uporabniki polnijo svoje mobilne telefone tudi na oddaljenih območjih brez električnega omrežja.

vir: www.dezeen.com
 
Vir:
04. april 2018
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti