Grelne plošče za strop, stene ali tla

Ko zima ostro grize, bi morala vest peči vsakega, ki je sebi ali drugim zgradil slabo izolirano hišo, čeprav zaradi te slabi vesti ne bo nikomur topleje.
Grelne plošče za strop, stene ali tla

 
No, ko mraz stisne, se je nekako treba greti tudi v hiši z brezhibno izolacijo. Številni bodo pri tem dosti ne premišljujoč rekli , da ni boljšega od etažnega centralnega gretja.. Drugi bodo pa samozavestno trdili, da  je plinsko gretje dobro in poceni. Nekateri se grejejo na elektriko ter pravijo, da se termoakumulacijska peč polni po nižji tarifi, so pa tudi taki, ki še najbolj verjamejo igri ognja v kaminu.

Nekateri od naštetih načinov gretja so dražji ali nevarnejši od ostalih. Nekateri preveč izsušijo zrak, drugi pa preveč vlažijo. Nekateri umažejo stene, drugi so glasni. Ne glede na to, kako se greti, to v najslabšem primeru traja pol leta. Ostalo polovico leta so peči in radiatorji samo na poti in zbirajo prah. Poleg tega jih je treba vzdrževati in občasno popravljati; to pa stane. No, verjemite, da je gretje lahko tudi čisto, enakomerno, brez vpliva na naravno vlažnost, brez šumov, nevidno, zanesljivo, varno in še zraven tega zelo poceni. Skoraj idealno, kajneč

Najugodnejše je bivanje v prostoru z enakomerno temperaturo od tal do stropa, pri čemur zrak ne kroži prisilno, se ne izsušuje preveč, se ne vlaži, se ne onesnažuje s škodljivimi plini in vonjavami ter ne ”poje” kisika.

Fiziološko je najugodnejše gretje, ki upošteva tudi temperaturo človeškega telesa.. To je tudi energetsko dosti bolj ugodno in ekonomično od gretja z razžarjenim izvirom. Pri  tem  pa temperatura okolja pada proporcionalno z oddaljenostjo od njega. Takšno gretje je tudi najcenejše.

Ta, zagotovo idealen sistem gretja , ki je po montaži neviden, neslišen in zanesljiv, prihaja iz Kanade, dežele, v kateri zime dobro grizejo. Podjetje CanRay, Inc. je razvilo izdelek Therma-Ray kot sistem stropnega, stenskega ali talnega gretja. Elementi sistema so praktično enaki, razlikujejo se samo v načinu oziroma mestu vgradnje. Osnovni element je električni grelec razmeroma majhne moči, vlit v gips plošče standardnih dimenzij, izdelan z posebno tehnologijo . Žička je tanka kot las, je narejena iz visoko kvalitetne zlitine kroma in niklja, prevlečena z specialno teflonsko električno izolacijo. Plošče se postavljajo v zaželeno lokacijo in se povežejo s pripadajočo elektroniko-avtomatiko, ki vodi sistem gretja na najbolj ekonomičen način. Za vsak projekt  se izdela proračun gretja, pri čemer se upošteva učinkovitost toplotne izolacije in površina prostora, ki ga je treba zagreti. V čem je torej skrivnostč

Ne glede na to ali je sistem vgrajen v strop, steno ali tla, torej ne glede na  izvir toplote, je celotna površina segreta na 32 do 34°C. Toplota se prenaša v prostor z nevidnimi toplotnimi žarki, ki grejejo predmete. Zrak se segreva posredno in je njegova temperatura od tal do stropa zelo enakomerno razporejena. Do višine 4 metrov odstopa ta temperatura manj kot 1°C.

Temperatura izvira toplote, torej temperatura stropa, sten ali tal, se regulira z zelo preciznim in inteligentnim  termostatom. Ta dela v režimih jutro, popoldan, večer in noč. Prepozna dražji in cenejši tok. Povezan je z elektroniko-avtomatiko, tako da lahko po želji investitorja istočasno, brez problema vodi še ostale električne porabnike v stanovanjskem objektu.

Orientacijska moč grelca , ki je potrebujemo, je od 60 do 80 W po kvadratnem metru pri poprečni toplotni izolaciji, kar je prepričljivo nedosegljivo za vse ostale načine gretja. Grelci se napajajo iz mestne mreže in so gotovo idealni za povezovanje v sodobni bus-instalacijski sistem nadzora in upravljanja. Cena sistema je okoli 6000 do 8000 SIT po kvadratnem metru brez gradbenih del, kar je že na začetku okoli 30  % ceneje od centralnega gretja. Proizvajalec in generalni zastopnik dajejo sedem letno garancijo s pripombo, da sistem traja tako dolgo, dokler traja stavba, v kateri je gretje inštalirano. Na vprašanje glede varnosti pa naj odgovorimo s  podatkom, da je to edini dovoljeni način gretja v skladiščih smodnika.


Plošče z električnimi grelci za stropno, stensko ali talno gretje niso ravno fotogenične manekenke. Niti ni potrebno, ker so skrite od pogledov. Pomembno je, da pozimi vsekakor občutite njihovo prisotnost. Ta sistem, razvit v Kanadi pred tridesetimi leti, je tudi pri nas postal hit sezone, zaradi svojih nedosegljivih prednosti, s časom pa tudi evergreen trajnih vrednosti.

Še več informacij dobite pri Generalnem zastopniku Therma-Ray za Sloveniju podjetju Gvozdič-Elektronik, Projektiranje-Inženiring-Storitve k.d. Slomškova ulica 4, 2250 Ptuj, tel.:02/78-78-876, fax: 02/78-78-878

VIR:  www.gvozdic-elektronik.si
podrobnejše inf.: e-mail:

 
30. november -0001
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje