Gradnja prizidka cenejša kot gradnja nove hiše

Načrtovanje prizidka k hiši ni tako naporno, kot če dom gradite na novo.
Gradnja prizidka cenejša kot gradnja nove hiše
  
Vendar pa boste verjetno že na začetku, ko se boste začeli pripravljati na projekt, ugotovili, da to vseeno ni mačji kašelj. Upoštevati morate trenutno stanje vaše hiše, vaše potrebe ter prostor, ki je na voljo.

Najprej si zapišite vse možnosti, izračunajte, koliko denarja imate, najemite arhitekta, ki bo razvil vašo vizijo in zasnoval prizidek, ter poiščite zanesljive izvajalce del. Premislite tudi, kaj vse lahko postorite sami in se pripravite na primere, ko vse ne bo teklo po načrtih. Ne glede na to, ali potrebujete dodaten prostor za pisarno ali pa zato, ker se vaša družina širi, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri gradnji.

Zabeležite vse možnosti
Verjetno imate v mislih že vse podrobnosti in značilnosti, ki jih želite uresničiti na novi lokaciji. Zapišite svoje načrte in sheme, na primer velikost in postavitev novih prostorov, vrsto materialov ali sistem napeljave. Vse te ideje vam bodo pomagale na poti do idealnega prizidka.

Naredite realističen proračun
Koliko denarja potrebujete, da bodo lahko dela potekala gladko? Naredite si realističen proračun, ki vam bo pomagal, da se boste lažje odločili za materiale in izvajalce del. Premislite, kaj vse lahko naredite sami in upoštevajte, da lahko med gradnjo nastanejo tudi nenačrtovani stroški.

Naj vam pomagata arhitekt ali oblikovalec
Dober oblikovalec vam lahko pomaga, da se koncepti, ki ste si jih zamislili, uresničijo. Lahko vam tudi pomaga izbrati prave materiale in alternativne možnosti, ki ustrezajo vašim željam in finančnim zmožnostim.  Arhitekt bo narisal dejanski načrt prizidka, ki bo ustrezal trenutnemu stanju vaše hiše, na primer njenim temeljem in zidovom. Poskrbel bo, da se lahko vaš projekt izvede v praksi.

Poiščite zanesljivega izvajalca del
Ko je načrt dokončan, se lahko odločite za izvajalce del. Ti naj bodo zanesljivi in izkušeni. Pozanimajte se, kdaj in kako hitro lahko delajo, koliko računajo in kako so z njihovim delom zadovoljne prejšnje stranke. Dogovorite se tudi, katera dela lahko opravite sami.

Še zadnje podrobnosti in lahko začnete

Ko imate načrte in proračun, se lahko odločite še za zadnje podrobnosti – na primer za luči, stikala, okna in vrata, talne obloge… Nekatere materiale je težko dobiti in lahko traja nekaj časa, da vam jih dostavijo. Vedeti morate, da verjetno ne bo vse teklo po načrtu. Morda bo gradnja trajala dlje časa ali pa boste morali plačati nekoliko več za različna dovoljenja, pojavijo se lahko tudi druge, manjše težave. Do teh nevšečnosti lahko pride ob še tako skrbnih pripravah. Če boste to imeli v mislih že prej, boste z dodatnim stresom precej lažje opravili.
   
vir: Dnevnik
 
Vir:
16. januar 2016