Dobro opravljeno delo zagotavlja prijetno bivanje

Spreminjanje neuporabnega podstrešja v stanovanjske prostore se vedno začne s toplotno izolacijo. če bo delo dobro opravljeno, bodo prostori pod streho suhi in bivanje v njih prijetno, mi pa bomo nagrajeni z nižjimi tekočimi stroški, tako za ogrevanje pozimi kot za morebitno hlajenje poleti.
Dobro opravljeno delo zagotavlja prijetno bivanje

 

Vse več ljudi se odloča za preureditev neuporabnega podstrešja v stanovanjske ali poslovne prostore. Za marsikoga je to edina možnost, da pride do lastnega stanovanja, saj stane kvadratni meter tako pridobljenega stanovanja približno polovico cene kvadratnega metra novega stanovanja v bloku. Marsikdo pa se odloči za podstrešno stanovanje zaradi želje, da bi bival v središču mesta ali pa iz prepričanja, da je bivanje »pod zvezdami« zelo romantično.

Ko bodo strokovnjaki preverili nosilnost tal in ugotovili, kje in kako bo mogoče do novega stanovanja pripeljati vse potrebne napeljave, se delo lahko začne ...

Prva pozornost naj bo namenjena strehi: samo po sebi umevno je, da ne sme nikjer puščati, a prav tako pomembno kot to, da nas ščiti pred padavinami, je tudi, da nas ščiti pred mrazom in pred vročino. Skratka, da je dobro toplotno izolirana.

Večino materialov, potrebnih za izoliranje, dobimo v trgovinah z gradbenimi materiali, konkretno delo se začne z njihovo izbiro.

če se izoliranja podstrešja nameravamo lotiti sami, nam strokovnjaki priporočajo materiale iz kamene ali steklene volne. Za domače mojstre so primerni vsi izolacijski materiali, ki jih je mogoče obdelati s preprostimi orodji in pri katerih ni veliko odpadka. Pri izoliranju starih streh se pogosto srečamo z neenakomernimi razdaljami med špirovci, zato je koristno izbrati takšen izolacijski material, ki ga lahko kupimo v različnih širinah. čeprav je najbolje, da izberemo material, za katerega nam proizvajalec jamči, da delo z njim zdravju ni škodljivo, je bolje, da delamo z masko proti prahu.

Dražji so ekološko neoporečni izolacijski materiali, kot je na primer pluta, ki niti v postopku izdelave niti pri odstranjevanju ni nevarna okolju in zdravju. Med ekološkimi izolacijskimi materiali omenimo še celulozno izolacijo, ki jo izdelujejo iz recikliranega papirja, in kroglice iz ekspandirane gline. Teh materialov pa ne moremo polagati sami, delo moramo prepustiti usposobljenim strokovnjakom, ki imajo vso potrebno opremo in pripomočke.

Niti najboljši materiali in največji mojstri pa ne bodo pomagali, če je streha v slabem stanju in prepušča vodo. Naša prva skrb naj bo torej pregled strehe – ne samo kritine ampak tudi obrob in ostrešja. Pregled lahko sicer opravimo tudi sami, veliko bolje pa bo, da delo prepustimo strokovnjaku, ki bo natančno vedel, kaj mora iskati in kje – vlažna mesta, lesno gobo ali luknje v lesu. Gobo lahko odstrani samo strokovnjak, vzrok za vlago na podstrešju pa so najpogosteje netesna mesta ob obrobah dimnikov, anten in drugih stvari, ki so nameščene na strehi. To je treba nujno popraviti, še preden se lotimo kakršnih koli del pod streho. če streha ne drži vode, ta zmoči izolacijski material, kar zmanjša njegovo učinkovitost (izolativne lastnosti).

Stare strehe so mnogokrat od znotraj ometane z malto ali pa so deli strehe obloženi s strešno lepenko, ki z leti propade. Vse stare obloge moramo pred začetkom del odstraniti in pregledati streho pod njimi. Ne glede na to, kakšna je strešna kritina in kako je streha narejena, moramo najprej poskrbeti, da bo streha urejena, vodotesna in da bodo odpravljene vse napake, šele nato se lahko lotimo izoliranja.

Koliko izolacijskega materiala bomo potrebovali, izračunamo tako, da izmerimo površino med špirovci: od najnižjega dela do najvišjega, od enega špirovca do drugega. Ker so razdalje med špirovci pogosto različne in tudi debelina špirovcev ni vedno enaka, izmerimo vsako polje posebej.

Bolj zapleten je izračun površine strešnega čela (zatrepa). Ko smo vse premerili in zračunali površine posameznih polj, moramo od seštevka površin odšteti površino predvidenih oken in na koncu kupiti pet odstotkov materiala več za morebitne izgube med polaganjem.

Prostori med špirovci bodo najbolj učinkovito izolirani, če bo izolacija enako debela kot špirovci (posebnim prezračevalnim prostorom se bomo pač v tem primeru odpovedali).

če se odločimo za ta način izoliranja, moramo kupiti posebne izolacijske materiale, ki so jih proizvajalci razvili in pripravili prav za te namene, ki ne vpijajo vlage in ne potrebujejo posebne podložne folije. Vedno pa je treba najprej zagotoviti, da je streha popolnoma vodotesna. če bi radi položili debelejšo izolacijo, si lahko pomagamo z latami, ki jih pribijemo na špirovce.
   
K. K.,
Delo in Dom

 
30. november -0001
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...