Deževnica v straniščni školjki

Sivi dnevi, ko se nebo odpre in lije in lije postanejo nekoliko svetlejši, ko z veseljem pomislite, da se akumulacija deževnice v rezervoarju polni.
Deževnica v straniščni školjki
     
Dobrodošli dodatek k hišnemu proračunu od zgoraj si tudi vi lahko zagotovite s sestavo svojega lastnega paralelnega vodovodnega omrežja v hiši.
  
Ideja, da bi izkoriščali deževnico je relativno nova, čeprav jo človeštvo uporablja že od pamtiveka.
  
Z relativno enostavno povezavo plastičnih kanalizacijskih odvodnih cevi z akumulatorji v kleti ali drugem primernem prostoru (voda ne sme zmrzniti), dobimo osnovo za naš mali vodovodni sistem. Na vstopu deževnice v akumulacijo je primerno vgraditi grobi filter, ki zadrži listje in podobne odpadke s strehe, prah pa se nabira na dnu tega filtra, ki ga enkrat letno očistimo. Akumulatorji morajo biti v zemlji ali v temnem prostoru, da se v vodi ne pojavijo alge. Višek vode, ki je akumulacvija ne more sprejeti, odteče v odtok meteorne vode. Akumulatorji v zemlji ali v kleti so medsebojno povezani tako, da se voda med njimi prosto pretaka. Na dodatno cev iz akumulatorjev je pritrjena črpalka, ki črpa vodo v paralelno vodovodno omrežje do straniščnih školjk, pralnega stroja, pipe za zalivanje vrta in pranje avtomobila, lahko pa tudi do tuša (če ravno ne živite sredi kakšnega mesta). V primeru, da vode v cevi do črpalke zmanjka, odpre tlačno stikalo motorni ventil dovoda vode iz javnega vodovodnega omrežja. Pred črpalko naj bo vgrajen fini filter za vodo z zapornimi ventili tako, da se ga po potrebi ončasno izpere z vodo.
  
Pri uporabi deževnice ni opaziti nečistoč v sanitarijah. Deževnica ne vsebuje apnenca in drugih mineralov, zato ostajajo školjke in umivalniki čisti dlje. V pralnem stroju ne prihaja do izločanja oblog, voda je mehka, zato pri pranju ni potrebno toliko pralnega praška, rezultati pranja pa so odlični.
 
 
 
Deževnico s streh, ki ne vsebuje azbesta (salonitne plošče, itd), lahko uporabljamo tudi za tuširanje, saj je umivanje v mehki vodi (deževnici) zelo prijetno, le da je v tem primeru zaželjeno, da sta pipi za toplo vodo in deževnico ločeni.
  
Ekonomičnost uporabe deževnice je v veliki meri odvisna od ceme vode iz javnega omrežja. Ponekod je mogoče znižati tudi strošek za kanalizacijo, ki lahko presega strošek za vodo, prihranek pa se tako podvoji. Ločen strošek za kanalizacijo, z oceno količine odtoka, je uveden v večini eprošskih dežel tako, da je za tak onračun kanalizacijskih stroškov pri nas samo še vprašanje časa.
   
Ob današnjih cenah za vodo se tak dvojni sistem morda ne izplača tako hitro, toda cena vode se nezadržno dviguje. Drugi problem je do nedavnega masovna uporaba pesticidov v kmetijstvu ter njihovo počasno prodiranje v podtalnico in s tem v zajetja pitne vode. In kaj naj tedaj naredimo z vsemi pesticidi v pitni vodi?
   
Morda bo deževnica po čiščenju boljša izbira ...
  
Prispevek je povzet s spletne strani ekodom.com, kjer si lahko ogledate vrsto podobnih prispevkov, znotraj prispevka z zgornjim naslovom pa si lahko ogledate shemo, kako si lahko postavite sistem porabe deževnice.
    
 
07. november 2008
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ