Coober Peddy - mesto ki ga v Avstraliji ne smete spregledati

Po svoje bizarno rudarsko mesto na severu Južne Avstralije, dobavlja večino svetovnih opalov kakovosti dragulja, najbolj pa je znano, da je pod zemljo.
Coober Peddy - mesto ki ga v Avstraliji ne smete spregledati
  
Ko so rudarji odkrili ogromno število opalov pod površjem, so prileteli na kraj, kjer jim je bilo takoj jasno, da je prevroče delati nad zemljo. V jamarskem kraju so se dolgočasili, gradili so domove, cerkve, bare in trgovine pod zemljo, vse, da bi ohranili stabilno temperaturo. Zdaj je priljubljena turistična točka in se uporablja kot lokacija v filmih, kot so Mad Max: Beyond Thunderdome in Priscilla, Kraljica puščave.
coober pedy
 
Avstralijo prepoznamo predvsem po njenih plažah in nenavadnih ter strupenih živalih. Vsi smo slišali zanjo, mnogi je še nismo obiskali, nekateri je ne bomo nikoli. Pa ste morda že slišali za "Mesto tam spodaj"?
 
Tamkajšnji prebivalci ga imenujejo kar "Kupa-piti", kar v bistvu pomeni "Luknja belega človeka". Coober Pedy je izredno oddaljen od civilizacije (dve uri z letalom ali z avtomobilom devet ur iz Adelaide), ampak imajo obiskovalci marsikaj za videti..
coober 08
   
"Na površju" temperature dosežejo tudi 52°C in več, zvečer pa se spremenijo v hude, mrzle noči. V povprečju tam letno umre 40 oseb. Kot rešitev tega problema, so se ljudje tega mesta odločili za življenje pod površjem. Celotno njihovo mesto je zgrajeno pod zemljo. Danes v tem mestu živi več kot 1500 oseb. Nekateri domovi imajo tudi svoje bazene.
coober pedy 195

Več o samem krajo in okolici si lahko ogledate tukaj.
   
 
Vir:
23. januar 2020
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...