Čas za razmislek o zamenjavi dotrajanih oken z novimi

Nova okna v stanovanju vam lahko prihranijo marsikateri strošek, saj skoznje uhaja največ energije.
Čas za razmislek o zamenjavi dotrajanih oken z novimi
    
Z njimi pa tudi pridobite na vrednosti stanovanja ali hiše, saj je zamenjavo dotrajanih oken v poskusnem izračunu vrednosti nepremičnih upoštevala tudi Geodetska uprava.
 
Okna in vrata predstavljajo mejo med domom in naravo. Ne ozirajoč se na to, ali izbirate okna za novogradnjo ali pa obnavljate stanovanje, je treba premisliti predvsem o toplotne izolaciji, ki jo omogočajo boljša okna. Poleti in pozimi sta pomembni izolacija in toplotna prepustnost, poleti pa tudi prepustnost sončnih žarkov.

Sodobna okna veliko boljša od starih
Ne glede na to, kakšna okna boste izbrali, vedite, da so sodobna veliko boljša od starih. Nova okna vam v primerjavi z nekaterimi starejšimi izvedbami prihranijo tudi do 15 odstotkov stroškov za ogrevanje in hlajenje, bivalno ugodje pa je zaradi toplotne stabilnosti večje. Zelo pomembna za počutje je tudi temperatura notranjega stekla pri oknu. Če je temperatura prenizka, človeško telo to občuti in zato se počutimo nelagodno.

Aluminijasti okvirji so lahki, močni in imajo dolgo življenjsko dobo ter so popolnoma nezahtevni za vzdrževanje. Aluminij je material, ki se zelo lahko oblikuje v razne oblike, poleg tega zelo dobro prevaja toploto. Večinoma se uporabljajo le aluminijasti okvirji z izolacijo, ki preprečuje kondenzacijo. Aluminijasti okvirji z dobro toplotno izolacijo so zelo kvalitetni okvirji, ki se podajo tako starejši hiši kot sodobni novogradnji.

PVC-okvirji bolj zaželeni od lesenih
Leseni okvirji so prisotni že stoletja, saj je les naraven material in je tako najbolj primeren za obdelavo in hkrati najbolj tradicionalno uporabljen pri gradnji hiše. Leseni okvirji imajo zelo majhen faktor toplotne prevodnosti. Les nima najdaljše življenjske dobe, poleg tega pa potrebuje še redno nego, zato se ga nekateri izogibajo.

PVC-okvirji imajo majhen faktor toplotne prevodnosti, poleg tega pa so zelo nezahtevni za vzdrževanje. Morebitna poškodba okenskega okvirja se skorajda ne pozna, ker je cel profil narejen iz materiala enake barve in ni pobarvan le površinsko. Okvir možno tudi pobarvati ali pa prekriti s prevlekami, ki oponašajo na primer les. Sodobni PVC-materiali so kljub dolgoletni izpostavljenosti soncu sposobni obdržati barvo in obliko.

Kombiniran okvir je kombinacija dveh materialov, po navadi tako, da je na notranji strani viden lesen okvir, na zunanji pa aluminijast ali PVC - to pa zato, da je vzdrževanje poenostavljeno. Zunanja stran je obdelana zato, da obdrži kvaliteto, notranja stran pa je videti veliko bolj naravna, če je lesena.


 
Vir:
14. oktober 2010
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!