Bodite pozorni na te napake

Z znanjem in izkušnjemi - ter vedenjem - je možnost teh napak manjša
Bodite pozorni na te napake
  
Zato mora graditelj, stanovalec ali vzdrževalec vedeti, kje so kritične točke stavbe, da bi lahko napake preprečil, preden sploh nastanejo. Sodobni materiali in gradbene tehnike lahko naknadno delno ali popolnoma odpravijo nastalo napako, vendar je to vedno povezano s stroški, jezo in slabim spancem.
  
1/ Netesna streha
na tem mestu je kup možnosti za napako. Običajno to delo prepustimo krovcem in kleparjem, saj tisti z vrtoglavico ne bodo plezali po njej. Če bo podstrešje naseljeno se več napak lahko pojavi na notranji strani. Najneugodnejša pa je predrtje ali slabo lepljenje stikov parne prepreke, saj se bo vlaženje pojavilo šele potem, ko se bomo vselili. Možna so še netesna mesta ob strešnih oknih in robovih dimnikov ter zračnikov, vendar te napake lažje odkrijemo in odpravimo.
  
2/ Premajhna nosilnost strešne konstrukcije
Zaradi zvijanja se lahko pojavijo razpoke na notranjih oblogah ter nevarnost zrušitve ob vetru ali snegu. Presekov in števila nosilcev, ki so navedeni v načrtu ne spreminjamo.
  
3/ Izgube toplote zaradi nenatančne zatesnitve stikov med gradbenimi elementi
To je lahko stik med stenami če je gradnja montažna, ali pa stik med oknom in steno. S sodobnimi tesnilnimi trakovi in penami lahko napako naknadno popravimo, bolje pa je, da se sploh ne pojavi.
  
4/ Pojav vleka zaradi slabe zatesnitve vrat ali oken
Sodobno stavbno pohištvo je običajno natančno izdelano, to pa lahko pokvarimo z nenatančno vgradnjo, zato naj te elemente montira dobavitelj.
   
5/ Razpoke v stenah
se lahko pojavijo iz vrste razlogov, od vpliva zaostale gradbene vlage, posedanja stavbe ali drugih statičnih vzrokov. Razpoko opazujemo, prekrijemo z majhno zaplato gipsa in kontroliramo, ali bo počil. Če se to ne zgodi, se je lezenje zaustavilo, razpoko zakitamo in prebarvamo.
   
6/ Prenos zvoka skozi talno konstrukcijo
vedno pomeni, da se estrih dotika nosilnega stropa in da je med polaganjem masa estriha prodrla skozi plast zvočne izolacije (polistiren, kamena volna) pod njim. Rešitev je polaganje dodatne protizvočne plasti na estrih in polaganje novega poda.
   
7 in 8/ Plesen na notranji strani ter toplotni most
na mestu kjer je balkon. Balkon na steno ni izveden s pomočjo toplotne pregrade. Prva rešitev je toplotne izolacija balkonske konzole z vseh strani, druga je polaganje notranje toplotne izolacije na podhlajenih mestih.
  
9/ Prenos zvoka kotla ali črpalke po instalaciji 
Problem je enostavno rešljiv z vgradnjo elastične povezave, na primer z visokotlačno gumijasto cevjo z opletom.

10/ Vlažna kletna tla in vdor podtalnice
To je skoraj nerešljiv problem. Tehnično najboljša rešitev je izkop ob stenah kleti, izvedba krožne drenaže ki je speljana v globlji izkop - studenec, ter namestitev črpalke ki stalno odvaja vodo stran od hiše. Od naštetih je ta napaka verjetno najdražja.  Ali pa iz notranje strani - več o tem si preberite tukaj.
  
  
povzeto po: varčujem z energijo
  
 
Vir:
07. oktober 2019
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...