Betonski izdelki

Beton je najbolj zastopano gradivo v sodobni gradnji. Tako poznamo tudi veliko vrsto že prefabriciranih elementov za gradnjo iz betona.
Betonski izdelki

  
V zadnjem času se betonski izdelki veliko uporabljajo. Naj jih naštejemo nekaj:

  • tlakovci
  • kritine
  • ograje
  • betonski zidaki
  • drugi betonski izdelki

Tlakovci

so predvsem primerni za pokrivanje dvorišč. Čeprav je precej dela s polaganjem, se nam le-to obrestuje: nenehno potekajo posodabljanja, obnavljanja in novi infrastrukturni vodi. V takih primerih se dokaj enostavno tlakovci odstranijo, cevi oz. kabli se polože, nato pa enostavno tlakovce položimo nazaj. Dandanes je izbira tlakovcev zelo velika: poznamo šestkotne, H tlakovce, Y tlakovce, kvadratne oz. pravokotne in še mnogo bi se jih našlo. Poleg tega pa jih izdelujejo v mnogo barvah. Če ste sam svoj mojster, se lahko poigrate in naredite vzorce. Barvni tlakovci so ponavadi okoli 20-30 odstotkov dražji. Pri nakupu se pozanimajte ali so barve, ki so jih uporabili kvalitetne (če niso, boste čez nekaj let imeli samo še odtenke sive barve).

Kritina narejena iz betona nima neke posebne prednosti pred opečno naprimer. Največja prednost te kritine je cenenost in dostopnost. Slabost te kritine pa je velika teža – zahteva ojačano ostrešje. Trajnost te kritine je povsem primerljiva z opečno (30-50 let). Utegne se vam zgoditi, da ste kupili lepo rdečo betonsko kritino in čez nekaj let boste pogledali na sterho in boste ugotovili, da ni več tako lepa. Problem je enak kot pri tlakovcih. Vendar naj vas ne skrbi – v hiši bo pravt ako suho kot je bilo in to še dolga leta.  

betonski izdelkiOgraje narejene iz betona imajo nekaj prednosti pred zidanimi. Gre predvsem za hitrost postavitve. V večini podjetij, ki jih izdelujejo, nudijo tudi monažo. Vse kar morate storiti je t, da ulijete temelj in pa seveda pridobite gradbeno dovoljenje oz. soglasje sosedov.Izdelujejo jih v poljubnih oblikah in barvah. Vzemite si čas! Med vožnjo po cestah v okolivi ljubljane sem opazila novost – ograja narejena iz skal in ulita v model. Moram priznati, da v določenih primerih zelo lepo izgleda.

Betonski zidaki se uporabljajo predvsem za zidanje kleti oz. vogalov in nosilcev pri gradnji hiše. Betonski zidaki imajo izvotlino, tako da lahko potegnemo skozi železo, ki še dodatno ojača konstrukcijo. Prednost betonskih zidakov pred klasičnim vlivanjem je predvsem čas. Beton se namreč precej dolgo suši. Nekateri zidaki se uporabljajo tudi za zidanje ograj.

Med druge cementne izdelke štejemo predvsem izdeleke za nizke gradnje (ceste, mostovi). Podjetja naročijo take izdeleke predvsem, da bi privarčevala z denarjem. V betonarnah imajo posebne elemente, da zelo hitro pripravijo model za vlivanje. Poleg tega pa je mnogo lažje vlivati pri tleh kot pa 100 metrov visoko, mar ne?

 

 
Vir:
24. marec 2012
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje