Beton: priprava, nega, ...

Pomembno je, da razmere za betoniranje predhodno oceni strokovnjak, ki na podlagi vrste in dimenzije posameznih gradbenih elementov določi potrebno kakovost betona.
Beton: priprava, nega, ...
    
  
Če beton mešate sami, morate upoštevati pravilno razmerje vode, cementa in agregata ter tudi minimalno oddaljenost armature (20mm) od površine betona.
Največji del betonske mešanice je agregat in  predstavlja 65-odstotni delež betonske mešanice. Za normalni beton se uporablja pesek, prod ali gramoz iz naravnih nahajališč. Bodite pozorni, da agregati ne vsebujejo glinenih in humusnih primesi ali ostankov rastlin.
  
Pri mešanju betona in obdelovanju betonske mešanice se po tem, ko agregatu dodamo cement in vodo, pogosto naredijo grudice. Zato moramo mešati tako dolgo, da grudice izginejo, kar traja približno tri minute. Pri tem moramo paziti tudi na kakovost agregata, saj se velikokrat zgodi, da agregati vsebujejo tudi glinene ali humusne primesi ter ostanke rastlin. Betonska mešanica ne sme biti pregosta ali preredka, najbolj optimalno je, če je kompaktna.
  
Nega betona
V večini primerov pozabljamo na pomembnost nege betonov, je pa to eden izmed pomembnejših faktorjev, ki vplivajo na kakovost betonov. Nego je potrebno izvajati v vseh vremenskih pogojih, pa naj bo to poleti, ko so temperature visoke ali pozimi, ko so temperature nizke. V poletnih mesecih moramo poskrbeti, da se betonska površina zaščiti pred izsuševanjem, pozimi pa moramo zagotoviti, da beton ne izgublja pomembne temperature za hidratacijo cementa.
  
Beton je tako neposredno po betoniranju potrebno zaščititi pred prehitrim izsuševanjem, prehitrim izmenjavanjem toplote med betonom in zrakom ter visokimi oziroma nizkimi temperaturami. 
 
Vpliv zunanjih temperatur
Na kakovost betonov oziroma izbiro cementa ima lahko temperatura odločilno vlogo, zato je potrebno upoštevati zunanjo temperaturo oziroma predvideti pogoje, v katerih bomo določeno delo opravljali. Za nizke temperature se priporočajo cementi, ki vsebujejo večji delež cementnega klinkerja, med tem ko se v poletnih mesecih uporaba takšnega cementa odsvetuje. Če se pri nizkih temperaturah uporablja mešani cement, je potrebno odmerek cementa povečati za najmanj 10 odstotkov. S tem dosežemo manjše razmerje med vodo in cementom v betonu (faktor v/c) in ohranimo hidratacijsko toploto, ki jo beton potrebuje za razvijanje trdnosti.
 
Če  gradimo v zimskem obdobju, je potrebno zagotoviti agregate, ki niso zmrznjeni in dodajati toplo vodo, ne smemo pa pozabiti na nego betona. Če temperatura zraka pade na 5 stopinj Celzija pod ničlo, se priporoča prekinitev postopka betoniranja.
    

Avtor: Dušan Bajda, tehnični svetovalec, Lafarge Cement Trbovlje
 
Vir:
25. februar 2012
 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje