Beton: posebnosti

Pri betoniranju temeljev je dobro, da kakovost cementa določi strokovnjak, saj ta lahko najučinkoviteje oceni pogoje podlage ter nato določi vrsto in dimenzijo posameznih gradbenih elementov, od katerih je odvisna kakovost cementa (predvsem tlačna trdnost).
Beton: posebnosti
     
  
Pri betoniranju masivnega stropa moramo biti poleg pravilnega razmerja v betonski mešanici pozorni tudi na to, da je opaž zatesnjen. Tudi pri tem je nujno sodelovanje s pooblaščenim gradbenim inženirjem ali gradbenim mojstrom, saj lahko izračun potrebnega betonskega jekla opravi samo strokovnjak.
   
Če gre za novo plast betona na prefabricirano ploščo, upoštevajte dejstvo, da lahko zaradi obremenitve prihaja do upogibanja stropa, zato je potrebno strop pred betoniranjem okrepiti s pomočjo podpornikov.
  
Pri betoniranju stopnišč je priporočljiva uporaba mešanega ali čistega cementa, odvisno od zunanje temperature, priporočljivo je tudi, da pri betoniranju uporabljate dobro nosilen in masiven opaž.
  
Pri betoniranju estrihov je potrebno paziti na nizke temperature pod 5 stopinj Celzija in na to, da preprečite pretirano močenje zglajene površine in prepih.
  
Pri betoniranju zunanjih delov stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kot so terase ali vrtni zidovi, bodite pozorni na to, da je beton enakomerne kakovosti in da je odporen pred zmrzaljo. Prav zaradi slednjega je zelo težko najti univerzalen recept za ustrezno mešanico. Za dobro in enakomerno kakovost je priporočljivo, da poiščete najbližjo betonarno, saj od tam dobite betone, ki ustrezajo vaši oziroma želeni aplikaciji in so v skladu s slovenskimi oziroma evropskimi standardi.
 
Napotki za pravilno zaključno obdelavo
Optimalno je, da se beton vgradi v eni uri. Poleti, ko so temperature visoke in je zrak vroč in suh, se ta čas lahko skrajša tudi za polovico.
V fazi strjevanja je beton treba zaščititi pred izsuševanjem, obremenitvijo, vibracijami, prehitrim izmenjevanjem toplote med zrakom in betonom...  Zaradi toplote, sončnega sevanja in vetra lahko beton postane krhek, zaradi česar nastanejo razpoke. Razpoke so posledica izsušitve. Betonske objekte zato prve tri do sedem dni po betoniranju prekrijte z gradbeno folijo ali pa vlago vzdržujte s škropljenjem z vodo, lahko pa tudi s posebnim sredstvom za zaključno obdelavo. Prehitri izsušitvi se lahko izognete tudi z daljšim puščanjem betona v opažu. V poletnih mesecih naj čas negovanja (neprekinjeno vlaženje) znaša sedem dni, toda ne manj kot je potrebno, da beton doseže 60 odstotkov projektiranega trdnostnega razreda.
 
  
Avtor: Dušan Bajda, tehnični svetovalec, Lafarge Cement Trbovlje
 
Vir:
25. februar 2012
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...