10 zanimivih podatkov o vetrni energiji

Veter je pretok zraka po površini Zemlje, od območij visokega tlaka do območij nizkega tlaka. Izraza "energija vetra" ali "vetrna energija" opisujeta postopek, s katerim se veter uporablja za ustvarjanje mehanske moči ali električne energije.
10 zanimivih podatkov o vetrni energiji
  
Vetrne turbine pretvarjajo kinetično energijo vetra v mehansko moč. Vetrne turbine, kot so lopatice letalskih propelerjev, zavrtijo gibljiv zrak in napajajo električni generator, ki oskrbuje električni tok. Ko nas skrbi za varnost oskrbe z energijo, razmišljamo o alternativnih virih energije. Ena od teh je vetrna energija, v nadaljevanju vam navajamo 10 zanimivih dejstev o vetrni energiji.

1.) Kje je vetrna energija najbolj izkoriščena?

Država z večino vetrnih turbin je presenetljivo Kitajska, ki ji sledijo ZDA. Države članice Evropske unije so zastopane tudi v desetih državah z vetrno energijo: Nemčija, Španija, Francija, Italija, Združeno kraljestvo in Portugalska.
  

2.) Stroški energije vetra 

Veter je brezplačen, vendar je gradnja vetrne turbine lahko precejšnja. Stroški obratovanja in vzdrževanja predstavljajo pomemben delež skupnih letnih stroškov vetrne turbine. Na podlagi dejstev o vetrnih energijah mnogi ocenjujejo, da bo energija vetra eden izmed najbolj dostopnih načinov za večje količine energije. To je ena od najboljših možnosti za ljudi, ki se želijo znebiti jedrske energije.
   

3.) Evropa in vetrna energija

Danes lahko Evropska unija dobavi 6,3% svojega povpraševanja po električni energiji in letni pridelek v zadnjih letih znaša 15%. Raziskave iz številnih virov v različnih evropskih državah kažejo, da je podpora vetrne energije dosledno 80 odstotkov med širšo javnostjo. No, tukaj zgleda niso upoštevali slovenskih razmer ...
rally nemčija 2015 003
   

4.) Drugi največji uporabnik energije vetra - Amerika

Vetrna energija ni bila v ospredju politike, vendar imajo nekateri deli države dobro pokrajino in podnebje, primerno za razvoj in namestitev vetrnih elektrarn. Uporaba vetrne energije v Združenih državah se je v zadnjih nekaj letih hitro razširila. Električna energija (v ZDA) v letu 2011, proizvedena z izkoristkom vetra, znaša 2,9% električne energije.
   

5.) Tretji največji uporabnik vetrne energije - Nemčija

Ena od držav Evropske unije, ki uporablja vetrno energijo v večjem obsegu, je Nemčija. Več kot 8% električne energije v Nemčiji dobavlja vetrna energija. Nemčija ima več kot 21,607 vetrnih turbin, načrtuje pa se gradnja več turbin. Od leta 2011 država pripravlja nov načrt za povečanje komercializacije obnovljive energije s poudarkom na vetrnih elektrarnah na morju.
   

6.) Prednosti vetrne energije

Če pogledamo na energetska dejstva, bo vetrna energija postala eden od najbolj dostopnih načinov za pridobivanje večjih količin energije. Energija vetra je prijazna okolju, saj za pridobivanje električne energije iz vetrne energije ne potrebujete fosilnih goriv. Vrtne turbine prevzamejo Manj prostora kot povprečna elektrarna. Vetrne elektrarne morajo za bazo le nekaj kvadratnih metrov, kar omogoča, da se zemljišče okoli turbine uporablja za številne namene, na primer kmetijstvo. Da ponovimo: to je ena od najboljših možnosti za ljudi, ki se želijo znebiti jedrske energije.
    
rally nemčija 2015 225

7.) Uporaba vetrne energije

To energija je mogoče obnoviti kadarkoli se želi, za razliko od fosilnih goriv, ki jih lahko zmanjka.
   

8.) Veter namesto goriv

Namestitev vetrne turbine vam ne bo povzročala dodatnih stroškov, energija in moč pa sta čista - ne potrebujete goriva, kar pomeni, hitrejša računica.
   

9.) Podeželje in energija vetra

Za vetrno energijo ni važno, kje ste, kajti ko je veter, ga lahko uporabite kot vir energije. Primerna sta tako krajina kot pokrajina. Vetrne elektrarne se ustvarjajo na podlagi potrebe po moči in količine vetra, ki piha na območju. Karte virov kažejo, da so nekatera najboljša mesta za izpolnitev potreb po energiji vetra na podeželju.
   

10.) Priljubljenost vetrne energije

Vetrna energija se uporablja za ustvarjanje več delovnih priložnosti za lokalne skupnosti v proizvodnji, prevozu in gradnji projektov. Ko bodo projekti dokončani, se ustvarijo delovna mesta pri delovanju in vzdrževanju projektov. Ker se proizvodni stroški zmanjšujejo, tri-rezilne turbine, ki proizvajajo majhne količine električne energije za oddaljene hišice, povečujejo tržni delež. Vetrne elektrarne velikih velikosti so priključene na električno prenosno omrežje, manjši objekti pa se uporabljajo za oskrbo oddaljenih območij. Več podjetij tudi kupuje presežek električne energije, ki jo proizvajajo majhne domače turbine.
   

vir: www.pattfoundation.org
 
Vir:
04. avgust 2017
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...