Ste potratni z novoletno razsvetljavo?

Najbolj osvetljena hiša ni več najboljša in najlepša, kot smo to še pred leti mislili vsi. Z vedno višjo ceno električne energije je potrebno sedaj kar premisliti, preden se odločimo kako in koliko bomo svetlobno okrasili našo hišo, okolico, ... Predstavljamo vam nekaj nasvetov, ki naj vam bodo v pomoč pri lažji in cenejši odločitvi.
Ste potratni z novoletno razsvetljavo?
      
Tudi malo je lahko veliko in lepo - z manjšo in premišljeno postavljeno razsvetljavo lahko dosežemo zadovoljiv in primeren učinek.
   
 • Če se odločate za nakup novih lučk, vam povemo, da na trgu že obstajajo energetsko varčne okrasne lučke, ki so na voljo že po sprejemljivih cenah. Te enrgetsko učinkovite žarnice zagotavljajo enako količino svetlobe kot njihove potratnejše sorodnice pri nižjih stroških, prav tako pa še manj obremenjujejo okolje, saj oddajajo manj toplote in so še dodatno varnejše. Za primer: niz 100-ih lučk (seveda energetsko varčnih) bo običajno porabil amnj kot 20W.
     
 • Za maksimalno varčevanje si lahko omislite LED svetila. LED (svetleče diode) porabijo do 90% manj energije kot tradicionalne "čebulice" in njihova življenska doba je daljša - do 100.000 ur če se uporabljajo v zaprtih prostorih. Seveda pa so primerne tudi za uporabo na prostem, v skladu z navodili proizvajalca. Same LED luči oddajajo tudi manj toplote kot standardne lučke in imajo tudi to prednost, da ne ugasnejo, če del njih pregori.
      
 • Če povzamemo 30 dnevno obdobje okrasitve, ki traja v povprečju 8 ur dnevno, bi z tradicionalno okrasitvijo - 3×niz 100 lučk, porabili okrog 5,0 €, z energijsko varčnimi svetili bi ta strošek zmanjšali za polovico, medtem ko bi za okrasitev z LED razsvetljavo porabili manj kot 1,0 €..
     
 • Če kupujete nove lučke, pred nakupom primerjajte osvetljene dolžine. Večje žarnice se ponavadi prodajajo z 25-50 žarnicami na niz, medtem ko imajo manjše lučke tudi do 300 žarnic na enako dolg niz.
     
 • Če želite varčevati z energijo in posledično denarjem, uporabite manjše sklope. S tem lahko dosežete enak učinek, še posebej, če uporabite energetsko varčno razsvetljavo.
     
 • Ne imejte prižgane okrasitve preko celotnega dneva. Razsvetljavo poskusite uporabljati le ponoči in še to z uporabo časovnega merilca, ki vam omogoča nastaviti od kdaj do kdaj bo okrasitev prižgana. Priporočljiv dnevni odmerek je tri do pet ur.

Opomba:
 • vedno izklopite lučke na notranjem dreveščku, preden odidete v posteljo ali iz hiše
 • upoštevajte navodila proizvajalcev svetlobne opreme in si zagotovite varnost med prazniki
     
 
Vir:
11. december 2008
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti